Beeldschermen veroveren de openbare ruimte. Op steeds meer plekken, van bibliotheken tot pleinen, van cafés tot winkels worden mensen voorzien van informatie, vermaak, cultuur of reclame. Het is een nieuw medium dat in veel opzichten niet op televisie lijkt, bijvoorbeeld omdat geluid vaak ontbreekt. Het medium staat in zijn kinderschoenen en zal nog een enorme ontwikkeling doormaken. Dit blog schetst een beeld van die ontwikkeling.
Het lijkt me geweldig om op deze flipperkast ter grootte van een flink gebouw te spelen. Als je met de bal een raam van het gebouw raakt verschijnt er een figuur voor het raam.
In een eerder blogbericht beschreef ik een aantal installaties die mensen de mogelijkheid geven de openbare ruimte te beïnvloeden met hun humeur. Emotional Cities, waarover de video hierboven gaat, is ook zo'n installatie. Via internet kun je je humeur doorgeven door een keuze te maken uit zeven kleuren die staan voor verschillende emoties. Op de website kun je onder andere de emotionele staat van steden, landen en de wereld zien. In een paar steden, waaronder Stockholm, wordt permanenent de emotionele staat van de stad getoond door de gemiddelde kleur op grote gebouwen te projecteren. Deze video laat zien dat in Stockholm gedurende de wintermaanden van 2007/2008 veel groen en geel te zien was. Groen is een gemiddeld humeur, geel staat voor een net iets beter dan gemiddeld humeur. Niet slecht voor een stad die in deze periode zo donker is.
Een citaat over Emotional Cities van de maker van de installatie, Erik Krikortz: “Advertising dominates the public space, points at our shortcomings and tells us what we need in order to feel good. Our economy is an ‘economy of deficiency’, based entirely on dissatisfaction. Through this light installation, the city’s denizens can demonstrate collectively how they feel, using Stockholm’s largest projection surface.”
Met Virtual Street Corners worden buurten met verschillende sociaal-economische achtergronden met elkaar verbonden. Dat gebeurt met behulp van een projectie op folie aangebracht op een raam van een etalage of huis en videoconferentietechnologie. Met Virtual Street Corners kunnen mensen uit verschillende buurten op afstand met elkaar spreken. Ook kunnen ze via de projectie informatie en nieuws lezen en creëren. In iedere deelnemende buurt wordt een moderator aangewezen. Er zullen live streams van de projecties te zien zijn op een website.
De projecties zijn vanaf 15 mei 2010 24 uur per dag te zien in op een aantal punten in Boston in de buurt van bushaltes.
In het Centrum voor Kunst en Technology in Taipei is door studenten een kunstwerk ontwikkeld dat reageert op zijn omgeving. De installatie bestaat uit een touch table, een draadloos sensor-netwerk en tracking technologie. De kunstwerken op de tafel reageren bijvoorbeeld op de buitentemperatuur, het CO2-gehalte van de buitenlucht en bewegingen van mensen in het gebouw.
Voor de biblioheek van Delft is een slimme applicatie ontwikkeld die gebruik maakt van foto's en filmpjes uit het stadsarchief. Met behulp van je bibliotheekpas die "weet" waar je woont en welke boeken je geleend hebt worden gepersonaliseerde beelden uit het archief gehaald.
Al in de jaren 30 waren er bewegende lichtreclames. Dit onthaastende filmpje laat zien hoe ze werken en hoeveel moeite het onderhoud van deze vaak gigantische reclames kost. De onderhoudsmedewerkers zijn ware trapezekunstenaars.
Afgelopen donderdag heb ik in Amsterdam een "Inspiring Night" bijgewoond. Deze avond werd georganiseerd door Inspiring Cities. Doel was om nieuwe augmented reality toepassingen te verzinnen voor Layer. Impressies van deze avond zijn te vinden op het blog van Waag Society en het blog van Inspiring Cities.
Ik ben als principal researcher werkzaam bij Novay (voorheen Telematica Instituut). Hier ben ik trekker van het thema "ICT en Nieuwe Media in de openbare ruimte". Ik richt me met name op public screens (ook wel urban screens). Ook in mijn nieuwe functie als lector "Interactive Public Spaces" aan de Hogeschool van Amsterdam die ik sinds 1 september 2010 bekleed, houd ik mij met dit onderwerp bezig.