zaterdag 12 september 2009

Kleur de openbare ruimte

Inwoners van Doetichem kunnen de openbare ruimte kleuren door hun emotionele gesteldheid via internet te delen met de D-toren.

D-toren is een kunstwerk van twaalf meter hoog. Het is gemaakt in opdracht van de gemeente Doetinchem door beeldend kunstenaar Q.S. Serafijn en architekt Lars Spuybroek/NOX-Architekten. D-toren meet emoties door middel van een vragenlijst. De vragenlijst bevat in totaal 360 vragen. Om de twee dagen worden via de site vier vragen toegestuurd die door een groep inwoners van Doetinchem worden beantwoord. Bijvoorbeeld: 'Bent u gelukkig met uw partner?' Antwoord: heel erg - ja - een beetje - nee - absoluut niet - niet van toepassing. Elk antwoord levert een score op. Als de overheersende emotie "liefde" is kleurt de toren rood, geel staat voor angst, blauw voor geluk en groen voor haat. Via de webcam kun je een actueel beeld krijgen van de overheersende emotie. Een selecte groep inwoners die zich vrijwillig heeft ingeschreven beantwoordt de vragen. De toren en de bijbehorende website is in gebruik van 2004 tot en met 2011.

Dit doet me denken aan de website www.wefeelfine.org, die gevoelens visualiseert op basis van voorkomens van de zinsnede "I feel" of "I am feeling" in blogs van mensen van over de hele wereld. Zinnen waarin deze zinsnede voorkomt worden opgeslagen en gescand op een lijst van 5000 woorden die gevoelens uitdrukken zoals "fine", "hungry" en "tired". Hier vindt de visualisatie alleen niet plaats in de openbare ruimte maar op de website.

Een andere stad waar burgers de openbare ruimte konden kleuren was Brussel. Daar staat het gebouw van Dexia, dat over de gehele buitengevel is voorzien van LED-verlichting.

Sinds de financiële crisis is aangebroken wordt de verlichting van het gebouw nog maar tien minuten per avond gebruikt. Daarvoor zijn er diverse projecten geweest waarbij mensen in de straat de kleuren op het bankgebouw konden beïnvloeden.

In het project Touch konden mensen via een touch screen in de buurt van het gebouw zelf een ontwerp maken voor een kleurenpatroon voor het gebouw. Rond de jaarwisseling van 2007 naar 2008 kon je uit jouw naam de beste wensen voor 2008 op het gebouw laten zien door een sms te sturen dankzij het project Tower to the People.

Bron foto's: freekmoog en Lab[au] op Flickr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten