dinsdag 5 mei 2009

Tunnel vol LED-lampjes



Op de luchthaven van Detroit is een tunnel waarin voorbijgangers kunnen baden in prachtige lichteffecten met bijpassende muziek. De wanden van de tunnel bestaan uit LED-lampjes met glasplaten ervoor.

Het doel van het architectenbureau SmithGroup, dat de tunnel heeft ontworpen, was voorbijgangers door middel van een licht- en geluidshow zo min mogelijk het idee te geven onder de grond te reizen. Aan de overwegend enthousiaste reacties die ik op het web vind te zien is dit bijzonder goed gelukt. Veel mensen voelen zich erg prettig in de tunnel.

Licht kan ook gebruikt worden om mensen zich op een bepaalde plek minder prettig te laten voelen. In het Britse Mansfield wordt in plaats van de bekende klassieke muziek roze licht gebruikt om hangjongeren te verjagen. De kleur van het licht heeft een nadelig effect op de uitstraling van de gezichtshuid. Het zorgt er onder andere voor dat jeugdpuistjes goed zichbaar zijn. Geen hangjongere die het daar lang uithoudt.

Een mooi boek over de effecten van licht op de openbare ruimte en op interieurs is "Light" van Joachim Fischer.

Bron tekst over hangjongeren: bright.nl

2 opmerkingen:

  1. in eindhoven is iets soortgeljks gerealiseerd in de Piazza door Tom Veeger.
    Pls contact.

    René Paré

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb even gezocht en inderdaad de Demerpassage in Eindhoven gevonden. Die blijkt al heel wat jaartjes te bestaan... Dank voor de tip.

    BeantwoordenVerwijderen