donderdag 29 april 2010
Interactieve schermen in de open lucht op het Westergasfabriekterrein
Gisteren vond de kick-off plaats van UPLabs op het Westergasfabriekterrein. Na een korte presentatie in een zaal op het terrein, mochten we als genodigden met prachtig weer het park in om een aantal interactieve objecten uit te proberen.
UPLabs of Urban Park Laboratories is een innovatie-initiatief. Cultuurpark Westergasfabriek heeft de ambitie het stadspark van de 21ste eeuw te zijn.
Op de website wordt UPLabs als volgt beschreven:
"Sinds de opening in 2003 staat de vraag op de agenda: hoe kan digitale techniek het park verrijken en versterken? Digitale technieken bieden immers veel nieuwe mogelijkheden om kennis en cultuur te delen en te beleven.
Deze innovatieagenda kreeg de naam Urban Park Laboratories (Uplabs). De eerste stap in de ontwikkeling van UPlabs was de aansluiting op het glasvezelnetwerk De Mediaring en aanleg van WIFI. Evenementen en vaste huurders hebben "state of the art" glasvezel faciliteiten en draadloos internet (WIFI).
De tweede stap is de realisering van de eerste interactieve projecten voor alle parkbezoekers: Amsterdammers, toeristen en bezoekers van evenementen."
Het cultuurpark is onder andere verrijkt met Urban Screens, fluisterbanken en een tijdkijker. Op de website van UPLabs worden de schermen omschreven als interactief mediaplatform voor info en e-culture. Ze worden onder andere ingezet als wegwijzer, voor nieuws, een professionele expositieruimte voor speciale e-culture proje cten en als verzamelplaats voor oude en nieuwe foto's en films.
Als Telematica Instituut / Novay hebben we al vanaf een vroeg stadium meegedacht in diverse projecten. Het was leuk te zien hoe alle projecten zich ontwikkeld hebben. Met name de fluisterbanken en de interactieve schermen vond ik erg geslaagd. Op de schermen waren bijvoorbeeld foto's van het Westergasfabriekterrein van Flickr te zien. Volgens degene die ons de werking van de schermen demonstreerde nemen sommige bezoekers echt de tijd om de grote verzameling foto's te bekijken.
Meer informatie: UPLabs, UPLabs Urban Screens, en Westergasfabriek
Kender Thijssen kiest voor beeldschermprojecten
Ict-dienstverlener Kender Thijssen heeft per 1 mei 2010 beeldschermspecialist More Television uit Capelle aan den IJssel overgenomen. More Television is gespecialiseerd in beeldschermcommunicatie, van grote outdoor led-walls tot in-house narrowcasting. Het ontwikkelen van communicatieconcepten en contentbeheer zijn onderdeel van het portfolio van More Television.
Marco Lesmeister, algemeen directeur van Kender Thijssen, zegt in Computable met deze overname in één keer in de eredivisie van beeldschermspecialisten te komen. 'Naast infrastructuren, beheer en onderhoud, opslag en virtualisatie geeft Kender Thijssen met More Television nu ook invulling aan de steeds groter wordende vraag naar beeldschermprojecten.'
Bron: Computable
Marco Lesmeister, algemeen directeur van Kender Thijssen, zegt in Computable met deze overname in één keer in de eredivisie van beeldschermspecialisten te komen. 'Naast infrastructuren, beheer en onderhoud, opslag en virtualisatie geeft Kender Thijssen met More Television nu ook invulling aan de steeds groter wordende vraag naar beeldschermprojecten.'
Bron: Computable
zondag 25 april 2010
Ooggetuige
Twee interactieve billboards, één in Amsterdam en één in Rotterdam, tonen sinds een paar dagen beelden van ambulancemedewerkers die bedreigd worden. Doordat opnamen van het ambulancepersoneel gecombineerd worden met live beelden van de toeschouwers bij het billboard zien deze zichzelf als getuige van de agressie. Daarna volgen tips over hoe te handelen bij agressie tegen mensen met een publieke taak. Deze uiting maakt deel uit van een landelijke campagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: ‘Meer veiligheid op straat’.
In 2009 was 65 procent van de mensen met een publieke taak, zoals politieagenten, ambulancemedewerkers en treinconducteurs, slachtoffer van geweld. Veel mensen, 30 tot 40 procent van de bevolking, zijn wel eens getuige geweest van agressie op straat. De meeste mensen weten niet hoe te handelen in dergelijk sitiaties. De campagne laat zien hoe je een bijdrage kunt leveren aan het terugdringen van agressie en geweld. Met televisiespotjes en interactieve banners wordt een beroep gedaan op iedereen die getuige is en worden tips aangedragen hoe je in zo’n situatie kunt handelen. Aan de landelijke campagne doen verder onder andere gemeenten, politie en ov-bedrijven mee.
Bron: NOS Headlines
English version of the video: here
Labels:
advertenties,
Amsterdam,
interactie,
pleinen,
Rotterdam
Tweet mirror
Nedap heeft de Tweet Mirror ontwikkeld: een spiegel die het mogelijk maakt vanuit een kledingwinkel een foto van jezelf via Twitter of e-mail te versturen. Op deze manier kunnen je vrienden je adviseren bij een aankoop. In maart 2010 won deze spiegel de Retail Technology Award (RETA) voor "Best Customer Experience". Voor de winkelier zorgt de spiegel onder andere voor naamsbekendheid in een bredere kring, aldus de jury. Ook zou de spiegel kunnen helpen bij het overhalen van de groeiende internetgeneratie om naar fysieke winkels in plaats van internetwinkels te komen.
Bron: Nedap
Labels:
informatie,
Nederland,
sociale aspecten,
winkels
donderdag 22 april 2010
Vliegende pixels
Een prachtig idee van onderzoekers van het SENSEable City Lab van MIT en het Aerospace Robotics and Embedded Systems Laboratory (ARES Lab): vliegende pixels die samen een vervormbaar driedimensionaal scherm vormen. In hun Flyfire project gebruiken ze op afstand bestuurbare "micro-helicopters" met daaraan een kleine LED die zich gedraagt als een pixel. Ik vind het moeilijk voorstelbaar dat die rotoren elkaar niet beïnvloeden als ze dicht bij elkaar in de buurt komen. Maar er wordt gebruik gemaakt van zelf-stabiliserende technologie van ARES Lab die dit blijkbaar voorkomt.
Bron: MediaArchitecture en MIT
woensdag 21 april 2010
Interactieve architectuur
Het Chinese Corporate Pavilion is één van de grote aandachtstrekkers op de World Expo 2010 in Shanghai die over tien dagen begint. Het paviljoen, de Dream Cube, laat zien welke innovaties bereikt kunnen worden als digitale elementen niet later aan een gebouw toegevoegd worden, maar integraal deel uitmaken van het design van het gebouw. Het gebouw reageert met kleuren op gedrag van de mensen in het gebouw, zoals klappen en wuiven, en integreert duizenden foto's die aangeleverd zijn door Chinese burgers. Het paviljoen is ontwikkeld door het Chinese achtitectenbureau FCIZ Architects in samenwerking met het New Yorkse ESI Design.
Bron: Fast Company
Bron: Fast Company
Labels:
architectuur,
China,
interactie,
sensing,
sociale aspecten
maandag 19 april 2010
Digitale afbeeldingen en de echte wereld
Onderzoekers in Japan hebben een projector ontwikkeld die virtuele karakters toont die kunnen interacteren met de echte wereld. De pocket projector gebruikt beeldherkenning en een accelerometer om animaties te laten reageren op patronen, vormen en kleuren. Het apparaatje, de Twinkle, reageert zelfs op 3D-objecten. De software corrigeert voor de hoek van de projectie en de afstand van het oppervlak, zodat de pixels die de camera detecteert, bijvoorbeeld een opwaartse lijn, en de animatie optimaal samengesmolten kunnen worden. Omdat de projector uiteindelijk geïntegreerd zou kunnen worden in een mobiele telefoon, zijn de toekomstige toepassingsmogelijkheden legio: van toepassingen in gaming tot zakelijke presentaties.
Bron: Digital Signage Insights en New Scientist
Labels:
gaming,
Japan,
projecties,
research
Interactieve advertenties
Twee voorbeelden van interactieve advertenties. De ene reageert op de kleur van de kleding van de toeschouwer, de andere op het werpen van een muntje in de collectebus. Zie ook mijn eerdere blogpost over een advertentie van Amnesty.
Labels:
advertenties,
interactie,
research,
sensing
donderdag 8 april 2010
Op het dak
Tijdens de London 2012 Culturele Olympiade zullen op de daken van ten minste 40 abri's in Londen LED-schermen gemonteerd worden. De schermen van anderhalf bij één meter van het Bus-Tops intiatief worden gevuld met kunstwerken van het publiek en van kunstenaars.
Bronnen: beamlog en bus-tops.com
Bronnen: beamlog en bus-tops.com
Labels:
abri's,
Groot-Brittannië,
sociale aspecten
Witte LEDs
Abonneren op:
Posts (Atom)