donderdag 29 april 2010

Interactieve schermen in de open lucht op het Westergasfabriekterrein


Gisteren vond de kick-off plaats van UPLabs op het Westergasfabriekterrein. Na een korte presentatie in een zaal op het terrein, mochten we als genodigden met prachtig weer het park in om een aantal interactieve objecten uit te proberen.

UPLabs of Urban Park Laboratories is een innovatie-initiatief. Cultuurpark Westergasfabriek heeft de ambitie het stadspark van de 21ste eeuw te zijn.

Op de website wordt UPLabs als volgt beschreven:
"Sinds de opening in 2003 staat de vraag op de agenda: hoe kan digitale techniek het park verrijken en versterken? Digitale technieken bieden immers veel nieuwe mogelijkheden om kennis en cultuur te delen en te beleven.
Deze innovatieagenda kreeg de naam Urban Park Laboratories (Uplabs). De eerste stap in de ontwikkeling van UPlabs was de aansluiting op het glasvezelnetwerk De Mediaring en aanleg van WIFI. Evenementen en vaste huurders hebben "state of the art" glasvezel faciliteiten en draadloos internet (WIFI).
De tweede stap is de realisering van de eerste interactieve projecten voor alle parkbezoekers: Amsterdammers, toeristen en bezoekers van evenementen."

Het cultuurpark is onder andere verrijkt met Urban Screens, fluisterbanken en een tijdkijker. Op de website van UPLabs worden de schermen omschreven als interactief mediaplatform voor info en e-culture. Ze worden onder andere ingezet als wegwijzer, voor nieuws, een professionele expositieruimte voor speciale e-culture proje cten en als verzamelplaats voor oude en nieuwe foto's en films.

Als Telematica Instituut / Novay hebben we al vanaf een vroeg stadium meegedacht in diverse projecten. Het was leuk te zien hoe alle projecten zich ontwikkeld hebben. Met name de fluisterbanken en de interactieve schermen vond ik erg geslaagd. Op de schermen waren bijvoorbeeld foto's van het Westergasfabriekterrein van Flickr te zien. Volgens degene die ons de werking van de schermen demonstreerde nemen sommige bezoekers echt de tijd om de grote verzameling foto's te bekijken.

Meer informatie: UPLabs, UPLabs Urban Screens, en Westergasfabriek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten