zaterdag 30 mei 2009

Slagroom en satéprikkers



Ik ben op donderdagavond 28 mei zelf ook bij de urban projection op het HvA-gebouw geweest waar ik in mijn vorige post over schreef. Dat was een heel bijzondere ervaring. Met mijn fototoestel heb ik de bovenstaande beelden opgenomen van de projectie van Bart Hoeve, een van de vier videomakers die zijn werk donderdag liet zien.

Bart vertelde me dat er onder andere slagroom en satéprikkers gebruikt zijn bij het maken van de video. Deze video is geproduceerd in samenwerking met Pascal van Schie (studio - camera) en Simon Sixsmith (BlackBoxStudios - muziek en sounddesign).

De bovenstaande video toon alleen beelden van de projectie van Bart Hoeve, niet van de andere drie artiesten die meewerkten aan de Urban projecion op 28 mei. Deze stop motion geeft wel een mooie impressie van alle vier de projecties inclusief het HvA-gebouw en de omgeving van het gebouw.

Urban projection


MediaLAB Amsterdam heeft op donderdagavond 28 mei 2009 een urban projection van 375 vierkante meter georganiseerd op het HvA Singelgrachtgebouw (kruising Wibautstraat/Mauritskade). Bij deze vorm van projectie krijgen grote, stadse gebouwen een tweede huid van gekleurd licht: door een precieze choreografie van het videomateriaal en de lijnen en structuren van de architectuur komt een gebouw ’s nachts tot leven.

De productie is een van de vijf afstudeerprojecten van MediaLAB Amsterdam: een samenwerking van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam, waar mediastudenten unieke innovatieve afstudeerprojecten kunnen doen. Voor hun afstuderen gaan drie studenten een inspirerende voorstelling produceren : commerciële schermen in de openbare ruimte zijn niet nieuw maar het doel is hier anders. Deze urban screen wil de schoonheid van de architectuur benadrukken. Nederlandse steden barsten van de authentieke en ook indrukwekkende industriële architectuur en dit is een prachtige manier om deze in de spotlight de zetten. Dit is de eerste urban projection van deze omvang in Amsterdam en vindt plaats op een belangrijk kruispunt in de stad.

Bron eerste twee afbeeldingen: Uitnodiging namens Hogeschool van Amsterdam voor urban projection op 28 mei
Bron derde foto: Sebastiaan ten Burg op Flickr
Bron tekst: persbericht.

dinsdag 26 mei 2009

Reuzenkraslot


Sinds 20 mei is van een abri op het Rembrandtplein in Amsterdam een posterkast omgebouwd tot reuzenkraslot. Het betreft een advertentie van Krasloten om het feit dat er BMWs te winnen zijn onder de aandacht te brengen. Verder is in de abri het bankje vervangen door twee luxe BMW autostoelen.

De posterkast bevat een lcd-scherm met touchscreen. Wanneer iemand met zijn hand over het scherm beweegt, dat een grijze kraslaag laat zien, verdwijnt deze laag en worden prijssymbolen zichtbaar. Als de hele kraslaag verwijderd is, wordt de volgende boodschap weergegeven: ‘een BMW 3 Serie winnen? Zet je bluetooth aan en kijk hoe jij jezelf in een BMW krast!’.

De reclameuiting is nog te bewonderen tot en met 3 juni.

Bron: www.nabbnet.nl

maandag 25 mei 2009

Van het ene naar het andere scherm



In de Londense metro hangen op een aantal stations bij de roltrappen lange rijen platte beeldschermen. Zoals in het bovenstaande filmpje te zien is worden de schermen door de exploitant CBS Outdoor af en toe gebruikt om de illusie te wekken dat objecten van scherm naar scherm springen of rijden. Het eerste experiment met dit soort schermen deed CBS Outdoor al in 2005 in een Londens metrostation.

zondag 24 mei 2009

Art by Chance festival in Amsterdam gestart?


Een paar weken geleden schreef ik over het Art by Chance festival, een wereldwijd filmfestival van ultra korte films. Tijdens dit festival, dat plaatsvindt van 22 mei tot en met 3 juni, nu dus, worden in 17 verschillende landen korte films vertoond op allerlei schermen in de publieke ruimte. In Nederland zijn de films alleen te zien in de tram in Amsterdam. Omdat ik gisteren toch in Amsterdam was, heb ik speciaal even de tram van het Leidscheplein naar het station genomen. Maar ik heb geen enkele korte film gezien, alleen maar reclames. Was mijn reis te kort, of is er sprake van één of ander technisch of organisatorisch probleem?

donderdag 21 mei 2009

Lichtkunst

3x5x8 from VS Team on Vimeo.

De bovenstaande video laat mooie beelden zien van een lichtkunstwerk. Het kunstwerk dat bestaat uit een aantal verlichte pilaren reageert onder andere op videobeelden op mobiele telefoons. Als je op de stoep voor galerie Numerus Causa in Parijs je telefoon voor de camera in de etalage houdt, reageert het kunstwerk door vergelijkbare kleuren in een vergelijkbare samenstelling te tonen.

vrijdag 15 mei 2009

Montevideo bestaat 30 jaar




Afgelopen weekend bestond het Nederlands Instituut voor Mediakunst, voorheen Montevideo, 30 jaar.

Overdag werd dit onder andere gevierd met workshops en 's avonds werd er op de gevel van het gebouw van het instituut aan de Keizersgracht in Amsterdam een kunstwerk geprojecteerd. Het was een computersimulatie van vallende en botsende objecten.

De objecten reageren realtime op de bewegingen die toeschouwers met een draadloze bol maken. Met de bol kan het publiek als het ware de richting van de zwaartekracht en een aantal eigenschappen van de objecten veranderen.

Kunstenaar Jan van Nuenen heeft de simulatie gemaakt met het open source platform Arduino.

Dit filmpje, dat overigens opgenomen is tijdens een eerdere vertoning van het kunstwerk dus niet aan de Keizersgracht, laat zien hoe het werkt.

woensdag 13 mei 2009

Even bij TENQen


TENQ is een strak vormgegeven waterkoeler met ingebouwd beeldscherm. Hij is te vinden op scholen en in kantoren.

De organisaties waar de apparaten geplaatst worden kunnen eenvoudig eigen logo's, mededelingen, foto's en filmpjes op hun TENQ zetten. TENQ biedt daarnaast het laatste nieuws, weer, verkeer en ov-informatie. Tijdens het moment van tappen is interactie met het scherm mogelijk.

Op scholen kan het apparaat gratis geplaatst worden door Stichting Waterwijs doordat het beeldscherm ook gebruikt wordt voor het uitzenden van campagnes van overheden, maatschappelijke organisaties en private partijen. Het doel van Stichting WaterWijs is jongeren te stimuleren meer water te drinken. Het drinken van voldoende water is een belangrijk wapen in de strijd tegen overgewicht.

maandag 11 mei 2009

Waar zijn die mensen eigenlijk mee bezig?


Op 6 april 2009 heb ik op Picadilly Circus in Londen de bovenstaande foto gemaakt. Vandaag kwam ik er dankzij www.beamlog.nl achter welk idee er achter de op het eerste gezicht niet zo boeiende McDonald's-reclame zit. Voorbijgangers kunnen, als ze op de goede manier gaan staan een foto of filmpje van zichzelf laten maken met een halter in hun hand, terwijl ze een bal koppen of terwijl ze kaarsjes op een taart uitblazen, zoals deze video laat zien. Het is mij op 6 april niet opgevallen dat iemand hier op Picadilly Circus mee bezig was, maar inmiddels zal het regelmatig voorkomen dat mensen zich daar afvragen waar sommige anderen op Picadilly Circus eigenlijk mee bezig zijn...

vrijdag 8 mei 2009

Interactieve kunst



DROPSTUFF.nl is een landelijk platform voor mediakunst en e-culture. Het laat zowel kunstwerken van professionele kunstenaars als kunstwerken van niet-professionals zien. Via de website www.dropstuff.nl kan iedereen video's, games en animaties uploaden.

De content wordt uitgezonden via een netwerk van DS_HOTSPOTS in musea, bibliotheken, scholen en op festivals. Vanaf deze zomer krijgt ook een aantal stations een DS_HOTSPOT. Verder is er een "glazen huis" met een scherm van 60 vierkante meter dat rondreist door Nederland.

In maart en april stond dit scherm in Eindhoven (zie bovenstaande foto). Op dit moment is het scherm op weg naar Venetië. Tijdens de 53ste Biënnale van Venetië, van 2 tot en met 7 juni, presenteert DROPSTUFF nieuwe, digitale kunstvormen in centrum van de stad.

DROPSTUFF.nl wil in Venetië de aandacht vestigen op een nieuwe generatie kunstenaars en ontwerpers, die op een directe manier het publiek benadert in de openbare ruimte. Door middel van SMS, bluetooth, touch screen en sensoren neemt het publiek aan de kunstwerken deel.

Bron foto: DROPSTUFF.nl op Flickr

dinsdag 5 mei 2009

Tunnel vol LED-lampjes



Op de luchthaven van Detroit is een tunnel waarin voorbijgangers kunnen baden in prachtige lichteffecten met bijpassende muziek. De wanden van de tunnel bestaan uit LED-lampjes met glasplaten ervoor.

Het doel van het architectenbureau SmithGroup, dat de tunnel heeft ontworpen, was voorbijgangers door middel van een licht- en geluidshow zo min mogelijk het idee te geven onder de grond te reizen. Aan de overwegend enthousiaste reacties die ik op het web vind te zien is dit bijzonder goed gelukt. Veel mensen voelen zich erg prettig in de tunnel.

Licht kan ook gebruikt worden om mensen zich op een bepaalde plek minder prettig te laten voelen. In het Britse Mansfield wordt in plaats van de bekende klassieke muziek roze licht gebruikt om hangjongeren te verjagen. De kleur van het licht heeft een nadelig effect op de uitstraling van de gezichtshuid. Het zorgt er onder andere voor dat jeugdpuistjes goed zichbaar zijn. Geen hangjongere die het daar lang uithoudt.

Een mooi boek over de effecten van licht op de openbare ruimte en op interieurs is "Light" van Joachim Fischer.

Bron tekst over hangjongeren: bright.nl