vrijdag 9 oktober 2009

ICT en sociale interactie in de publieke ruimte



Deze video beschrijft een onderzoek van de universiteit van Pennsylvania naar de invloed van mobiele apparaten zoals mobiele telefoons, PDAs en MP3-spelers op sociale interacties in de publieke ruimte. In het ondezoek wordt gebruik gemaakt van filmmateriaal van verschillende publieke ruimtes uit de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw. Om het onderzoek uit te kunnen voeren worden op locaties waarvan oud filmmateriaal beschikbaar is nieuwe beelden gemaakt om een vergelijking te kunnen maken tussen heden en verleden.

Het doel van het onderzoek is om te achterhalen of mensen tegenwoordig eenzamer of geïsoleerder zijn dan vroeger. Daarom wordt al het filmmateriaal bekeken om vast te stellen hoeveel mensen alleen, in tweetallen of in groepen lopen, hoeveel oogcontact ze maken etcetera.

Het onderzoek gaat niet over public screens. Zoals ik in eerdere posts al beschreef zouden public screens wel eens een vorm van ICT kunnen zijn die de sociale interactie in publieke ruimtes zou kunnen verhogen, mits de content goed gekozen wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten