maandag 26 oktober 2009

Oeroeg op de Multitouch-tafel

[persbericht]

Ruim 20 bibliotheken in het hele land laten hun bezoekers de komende maand in beeld en geluid kennismaken met het boek Oeroeg van Hella Haasse én met een nieuw technisch snufje: de multitouch tafel.

Nieuwe technologie
De multitouch tafel is een tafel met een ingebouwd aanraakscherm dat hypergevoelig op je vingers reageert. Je kunt er beelden razendsnel mee manipuleren: ze naar je toe trekken, ze groter maken en er filmpjes mee activeren bijvoorbeeld en dat alles met meerdere mensen tegelijk.

Speciaal voor Nederland Leest is er in de archieven van Beeld en Geluid, het Filmmuseum, het Nationale Archief én het privé archief van Hella S. Haasse een schat aan materialen bij elkaar gezocht en geschikt gemaakt voor de multitouch tafel. Deze Nederland-Leesttafel zal in oktober en november in 21 Nederlandse bibliotheken te zien zijn. In zestien daarvan staat de tafel als een tijdelijk voorproefje en vijf bibliotheken zijn al in het bezit van een multitouch tafel.

Over Nederland Leest
Tijdens de landelijke campagne Nederland Leest wordt iedereen uitgenodigd met elkaar in discussie te gaan over één bepaald boek. Dit jaar is dat Oeroeg, het romandebuut van Hella S. Haasse (1918). Oeroeg is een indrukwekkende roman over vriendschap en cultuurverschillen, tegen de achtergrond van de complexe periode van dekolonisatie. Leden van openbare bibliotheken krijgen Oeroeg van 23 oktober tot en met 20 november cadeau, zolang de voorraad strekt.

Beeld & geluid in de bieb
De Nederland-Leesttafel biedt een voorproefje van hoe bibliotheken de komende jaren beeld- en geluidsmateriaal tot leven gaan brengen. Via het project Beelden voor de Toekomst (www.beeldenvoordetoekomst.nl) worden 137.200 uur video, 22.510 uur film, 123.900 uur audio en 2,9 miljoen foto's van Beeld en Geluid in Hilversum, het Filmmuseum en het Nationaal Archief gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt, onder meer via bibliotheken.

[einde persbericht]

De Nederland-Leesttafel is te zien en te voelen in Hoogeveen(23-30 okt), Almere Stad (23-30 okt), Leiden (23-30 okt), de Maastrichter vestiging Malpertuis (23-30 okt) , Groningen (30 okt-6 nov), Zwolle (30 okt-6 nov), Den Helder (30 okt-6 nov), Weert (30 okt-6 nov), Sneek (6-13 nov), Veenendaal (6-13 nov), Hoorn (6-13 nov), Giessen (6-13 nov), Assen (13-20 nov), Amersfoort (13-20 nov), Hilversum (13-20 nov) en Nijmegen (13-20 nov) en tussen 23 oktober en 20 november in Rotterdam, Middelburg, Den Haag, Huizen / Laren / Blaricum en Delft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten