maandag 31 januari 2011

Kleurig


In eerdere posts blogde ik over een tunnel op de luchthaven van Detroit en een tunneltje in Amsterdam Zuid-Oost. In beide tunnels worden met behulp van LED-lampen wisselende kleurpatronen gemaakt om voorbijgangers een prettiger of veiliger gevoel te geven.

Ook in lichtstad Eindhoven blijkt zo'n tunnel te zijn. De Demerpassage in Eindhoven is een heel korte winkelpassage onder het spoor, die een lange tijd een slechte naam had. Onder andere dankzij deze verlichting is het nu een gewilde winkelstraat.

De Demerpassage kent drie sferen: overdag een langzame wisseling van pastelkleuren (met wit), 's avonds een snellere wisseling van hardere kleuren (zonder wit) en vanaf 22.30 uur een nog actievere lichtwisseling met nog 'vettere' kleuren. Bij bijzondere gelegenheden kan het lichtplan aangepast worden met kleuren die passen bij de gelegenheid.

Dankzij sensoren in het plafond reageert het ligt net als het licht van de Moodwall in Amsterdam Zuid-Oost op voorbijgangers. Het licht beweegt met de voorbijganger mee.

Bron en meer informatie: Milieunet en Hurks groep

1 opmerking:

  1. http://tomveeger.blogspot.com/ op youtube staan wat filpmjes vd tunnel
    http://youtu.be/gNoO1Ynx8is

    BeantwoordenVerwijderen