zondag 28 juni 2009

3D-advertenties in Nederlandse supermarkten

Sinds vorige week maakt een aantal 3D-Displays een ronde langs Nederlandse supermarkten. Op de displays is een 3D-commercial rondom de wereldwijde "Pepsi Footvolley" campagne te zien.

In opdracht van Vrumona converteerde Zero Creative een Pepsi commercial, die ook op tv te zien is, naar 3D. Vrumona is de producent en bottelaar van Pepsi in Nederland. Diverse objecten uit de commercial vliegen letterlijk het beeldscherm uit, richting het winkelend publiek. Dit bijzondere effect is een echte aandachtstrekker. Het 3D-beeld is goed zichtbaar zonder dat kijkers een 3D-brilletje nodig hebben. Het Nijmeegse Zero Creative is gespecialiseerd in 3D-belevingen en maakt hiervoor o.a. interactieve realtime 3D-presentaties.

Bron foto en tekst: HD Nieuws

Ontmoetingen in de openbare ruimte

Hoe kun je met behulp van beeldschermen in de openbare ruimte zorgen voor onverwachte ontmoetingen tussen mensen?

Dat was de vraag die Novay eind vorig jaar een aantal studenten van de HKU in Hilversum voorlegde. Eén van de concepten die de studenten verzonnen was een beeldscherm in de vorm van een spiegelende wand bij het type lopende banden dat je bijvoorbeeld op luchthavens of op metrostations tegenkomt.

Het scherm reageert met beelden zodra iemand op de lopende band stapt. De afbeeldingen hierboven laten bijvoorbeeld zien hoe er een duif op het hoofd van iemand die op de band stapt gaat zitten. Als deze persoon de duif wegjaagt gaat deze op het hoofd van de dichtstbijzijnde persoon zitten. Dit kan tot contact tussen de verschillende mensen op de band leiden.

Voor de gevallen waarin iemand alleen op de band staat bedachten de studenten een meisje dat op de leuning komt zitten en een interactief verhaal vertelt (zie afbeelding hieronder) met de lengte van een ritje op de lopende band.

Het concept is tot nu toe niet geïmplementeerd. Een scherm van een dergelijke lengte is momenteel een serieuze investering. Het businessmodel van een dergelijk scherm is waarschijnlijk lastig rond te krijgen zelfs als het ook gebruikt wordt voor advertenties.

vrijdag 26 juni 2009

Multi-touch schermen in winkelcentra



Multi-touch schermen zijn al een aantal jaren te zien op de beursvloeren. Inwindow Outdoor laat nu een commerciële toepassing zien van dit soort schermen: Mallways.

In vier winkelcentra in Dallas en Oaklahoma City hangen multi-touch schermen die informatie over de Amerikaanse Marine laten zien. De Mallways-schermen bieden voorbijgangers de mogelijkheid zelf te browsen door diverse beelden over het leven bij de marine, bijvoorbeeld door filmpjes over humanitaire acties.

Inwindow Outdoor, dat ook verantwoordelijk was voor de bijzondere reclamecampagne voor de film Coraline waar ik in een eerdere post over schreef, streeft er naar campagnes te maken die voorbijgangers betrekken. De campagne voor de Amerikaanse Marine is ontwikkeld in samenwerking met Campbell-Ewald en Helios Interactive.

Bron: Digital Signage Insights

donderdag 25 juni 2009

Augmented reality in het museum

In het museum Twentse Welle in Enschede staat een miniatuur fabriekscomplex met een natuurgebiedje ernaast waarin redelijk levensechte miniatuur kinderen rondlopen. Dat kan doordat er om de gebouwen en het natuurgebiedje een hek met glas geplaatst is waarop de kinderen, maar bijvoorbeeld ook een groepje fladderende vlinders geprojecteerd worden.

Het is een attractie waarbij zowel kinderen als volwassenen over het algemeen een tijd geboeid blijven rondhangen. De meeste kinderen van de huidige generatie zijn overigens wel zo slim dat ze onder de glasplaat doorkijken om te constateren dat je de miniatuur kinderen dan niet ziet.

donderdag 18 juni 2009

Wuivende mensen

Op de toegangswegen tot de vinexwijk Broekpolder wordt op LED-schermen bevestigd aan twee spoortunnels de roadmovie 'Lotus Journey' vertoond. De film gaat over de zoektocht van het meisje Skyler Geijsen uit Broekpolder naar haar neef Caleb in Amerika. De film bevat vooral veel zwaaiende mensen.

Het idee achter het kunstwerk is dat iedereen die Broekpolder verlaat uitgezwaaid wordt. De zwaaiende mensen zijn voor een groot deel afkomstig uit Broekpolder. De film duurt zo'n 23 uur, waardoor de kans dat iemand vaak dezelfde beelden treft minimaal is. De beelden worden zeer traag afgespeeld om te voorkomen dat ze afleidend werken voor automobilisten.

Opdrachtgevers voor de installatie waren de gemeenten Beverwijk en Heemskerk. De opdracht is uitgevoerd door de videokunstenaars Martin en Inge Riebeek.

Bron voor tekst en foto's: Site Martin Riebeek

woensdag 17 juni 2009

Supportive advertising


Hoe meer informatie je over jezelf bekend maakt aan een beeldscherm in de openbare ruimte, des te beter kan het advertenties en informatie op jou afstemmen. Die profielinformatie kan bijvoorbeeld met een mobiele telefoon via Bluetooth worden verstuurd. Het voordeel van deze vorm van adverteren is dat voorbijgangers niet (zoals mensen die op internet surfden voordat Google in 2001 AdWords/AdSense introduceerde) voortdurend lastig gevallen worden met advertenties die niet aansluiten bij hun belevingswereld of bij de taak waar ze op een bepaald moment mee bezig zijn. Dat zeggen Ross Shannon and Aaron Quigley in het artikel dat ze geschreven hebben voor de workshop Pervasive Advertising '09. Het artikel heet "From intrusive to supportive: recommendations for pervasive advertising".

Het profiel van de voorbijganger, die overigens zelf beslist of hij zijn profiel deelt, moet volgens de auteurs gebruikt worden door een aanbevelingssysteem om te bepalen welke advertenties of informatie interessant zijn om te laten zien.

Bij Novay hebben we de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar aanbevelingssystemen of "recommender systems", meestal in de context van tv-gidsen. Ons doel was om mensen automatisch aanbevelingen te doen voor interessante tv-programma's. Die aanbevelingen waren, net als in de ideeën van de bovengenoemde auteurs, gebaseerd op het profiel van de gebruiker. Van dat profiel maakte vaak ook waarderingscijfers van gebruikers over specifieke programma's deel uit.

Nu we met het thema "beeldschermen in de openbare ruimte" bezig zijn gegaan binnen ons instituut, hebben we de link gelegd naar aanbevelingssystemen. Daarbij denken we verder dan aanbevelingen voor specifieke personen. We zijn bijvoorbeeld van plan de mogelijkheden te onderzoeken om aanbevelingen te doen voor een specifiek scherm op een specifiek moment. Daarbij wordt de context van het scherm inclusief bijvoorbeeld het weer, de dag van de week en de mensen die in de buurt zijn meegenomen. Hierbij spelen sensoren een belangrijke rol. Het doel van het onderzoek is om beeldschermen interessanter te maken voor voorbijgangers door de content beter aan te laten sluiten bij het moment van de dag, het weer, het feit dat in de omgeving veel mensen zich snel voortbewegen, etc. Kortom bij de context van het scherm. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om de content op het scherm aantrekkelijk te maken voor grotere groepen voorbijgangers, in plaats van voor één specifieke voorbijganger.

Bron: Proceedings Pervasive Advertising '09 (p. 21 t/m 24). "From intrusive to supportive: recommendations for pervasive advertising", by Ross Shannon and Aaron Quigley

donderdag 11 juni 2009

Mooie visualisatie


Apple heeft in het op de op Moscone Center in San Francisco, waar op dit moment de Apple World Wide Developers Conference (WWDC) bezig is, een muur gebouwd van Apple beeldschermen. Op deze schermen wordt gevisualiseerd hoe vaak verschillende iPhone Apps gedownload worden via de Appstore. De muur is heeft de allure van een kunstwerk. De visualisatie ziet er domweg heel mooi uit. Verder is het indrukwekkend en informatief om te zien hoe vaak iPhone apps gedownload worden en hoe veel het er eigenlijk zijn. En dan toont de muur ook nog maar een deel van de applicaties. De 20.000 meest populaire van de 50.000 apps om wat preciezer te zijn.

Iedere keer dat er een applicatie gedownload wordt laat het scherm rond de bijbehorende thumbnail een animatie zien die lijkt op een druppel die in het water valt en ringen in het water veroorzaakt. De thumbnails zijn op kleur geordend. Doordat er iedere minuut wereldwijd 3000 apps gedownload worden is de muur voortdurend in beweging. De muur laat overigens niet helemaal real-time zien wat er gebeurt. Er is sprake van een vertraging van 5 minuten.

De muur is opgebouwd uit twintig 30 inch schermen. Dit filmpje geeft een beeld van de visualisatie.

Bron: AppleInsider

maandag 8 juni 2009

Ontspannende behandelkamer


Onderzoek wijst uit dat de manier waarop een ziekenhuis ontworpen is invloed heeft op hoe een patiënt de behandeling beleeft. Daarom heeft Philips Ambient Experience ontwikkeld. Met Ambient Experience kunnen patiënten in de behandelkamer kiezen uit verschillende scenes met bijpassende muziek. Patiënten in behandelkamers waar CT- of MRI-scans gedaan worden voelen zich duidelijk rustiger, waardoor de scans minder vaak mislukken en er minder vaak verdoving nodig is.

Maar Ambient Experience is ook toepasbaar in andere ruimtes in ziekenhuizen zoals wachtkamers en eerste hulp-ruimtes. In 2005 opende de eerste Ambient Experience suite. Inmiddels zijn het er 50 wereldwijd.

Aan de ontwikkeling van Ambient Experience is gewerkt door architecten, psychologen, geluidsspecialisten en designers.

Bron: Password, nummer 34, februari 2009 (Philips Research Technology Magazine)

zaterdag 6 juni 2009

Supermarkt van de toekomst



Dit filmpje van de Metro Group gaat over de supermarkt van de toekomst. Natuurlijk is er een belangrijke rol weggelegd voor digital signage.

Bron: Narrowcasting & digital signage weblog

donderdag 4 juni 2009

Futuristische abri's in het historische centrum van Florence


In 2010 zal het historische centrum van Florence verrijkt worden met stijlvolle futuristische bushokjes die de naam EyeStop dragen. Dat werd op 16 mei 2009 bekend gemaakt door Matteo Renzi van de provincie Florence. De EyeStop werd ontwikkeld door het SENSEable City Lab van MIT.

De EyeStop is slim straatmeubilair dat gebruik maakt van sensoren en dat interactieve diensten, community-informatie en entertainment biedt. De EyeStop verzamelt real-time informatie over de omgeving van de abri. Zo kunnen reizigers te weten komen wat de luchtkwaliteit is, hoe lang de volgende bus op zich laat wachten en wat de snelste route is naar een gewenste bestemming inclusief de huidige locatie van de voor deze route benodigde bussen. Reizigers kunnen interactie hebben met de EyeStop via touch screens, maar ook met hun mobiele telefoon.

De abri’s en informatiezuilen die in Florence worden geplaatst worden aangepast hun de omgeving. Dit is niet alleen om het zonnepaneel dat in iedere EyeStop geïntegreerd wordt zoveel mogelijk zon te laten vangen, maar ook om de reiziger zoveel mogelijk bescherming tegen verschillende weersomstandigheden te bieden.

Bronnen: onder andere DigitalSignageToday

maandag 1 juni 2009

Architectuur en projecties


Nog twee mooie voorbeelden op het gebied van urban projections: Een video van een projectie op een kerk in Italië en een showreel van een Frans bedrijf dat urban projections produceert.