dinsdag 29 september 2009

Pong spelen op het stadhuis

Blinkenlights Stereoscope Toronto Documentation Video from Tim Pritlove on Vimeo.

In 2001 werd het "Haus des Lehrers" aan de Alexanderplatz in Berlijn omgetoverd tot een interactieve mediafacade, waar je spelletjes op kon spelen. Het "scherm" bestond uit mat geschilderde ramen met halogeenverlichting erachter. Ieder raam representeerde een pixel. Niet een scherm met een erg hoge resolutie dus... In oktober 2008 deed project Blinkenlights het onder de naam Stereoscope nog eens dunnetjes over in Toronto. De bovenstaande video laat onder andere zien hoe voorbijgangers met behulp van hun mobiele telefoon een spelletje Pong kunnen spelen op de gevel van het stadhuis van Toronto.

Bron: blinkenlights.net

zondag 27 september 2009

Bioscoop in een bushokje

Philips introduceert met de Cinema 21:9 het eerste televisietoestel ter wereld met dezelfde breedbeeldverhouding als in de bioscoop (21:9). In een campagne in samenwerking met JCDecaux vestigt Philips de aandacht op dit tv-toestel.

JCDecaux Innovate heeft onder andere twee Abri’s op prominente plekken in de Utrecht voorzien van een Philips Cinema 21:9 toestel. Aan weerskanten van het bioscoopscherm zijn ‘nooduitgangen’ geplaatst, zoals vaak het geval is in bioscoopzalen.

Met deze introductiecampagne speelt Philips tevens in op een evenement dat sterk tot de verbeelding spreekt bij de doelgroep: het Filmfestival, dat van 23 september tot en met 2 oktober wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. De locaties zijn strategisch gekozen en bevinden zich allemaal langs de toevoerroutes naar en de directe omgeving van de Jaarbeurs, langs de Potterstraat en het Lucas Bolwerk.

De Abri’s met speciale Cinema-uiting zijn van woensdag 23 september tot en met woensdag 1 oktober te zien in Utrecht.

Bron tekst en foto: jcdecaux.nl en nabbnet.nl

vrijdag 25 september 2009

Nu.nl in het groot


Nu.nl en CBS Outdoor werken sinds 1 september samen. Het nieuws van Nu.nl is te volgen op het digitale Alive-scherm van CBS Outdoor op Utrecht CS. Het nieuws wordt in thematische blokken getoond, bijvoorbeeld algemeen nieuws, sport, entertainment en opmerkelijke berichten. Elk blok duurt ongeveer één minuut en is opgebouwd uit drie tot vier nieuwsitems. De journaals worden ondertiteld en vier keer per dag ververst. Tussen de blokken door worden commercials uitgezonden. Breaking news is te volgen via een tickertape aan de onderkant van het scherm.

Bron tekst: Reclameweek.nl
Bron foto: cbsoutdoor.nl

maandag 21 september 2009

Nijmegen visueel


In Nijmegen hebben kunstenaars samen met bewoners van Nijmeegse wijken kunstwerken gemaakt. De resultaten zijn tussen 4 september en 4 oktober 2009 te zien op beeldschermen in winkeletalages, bibliotheken en op diverse andere locaties door de hele stad.

Nijmegen Visueel is een initiatief van stichting Pink Sweater Productions die in samenwerking met kunstenaars, bewoners, wijkplatformen, MKB, woningbouwcorporaties, gemeente en culturele organisaties dit project realiseert.

Tussen december 2008 en juli 2009 hebben er activiteiten in de wijken plaatsgevonden waaruit kunstproducties zijn ontstaan. Dit waren fotoreportages,video’s (animatie) maar ook muurschilderingen en beeldende objecten.

Een plattegrond op de website van Nijmegen Visueel, die ook hierboven weergegeven is, toont waar de beeldschermen te zien zijn.

zaterdag 19 september 2009

Wiffiti


Beeldschermen in de openbare ruimte komen pas echt tot leven als voorbijgangers en toeschouwers er invloed op kunnen uitoefenen.

Met Wiffiti van LocaModa was het al een aantal jaren mogelijk om in cafés, scholen en publieke ruimtes smsjes naar beeldschermen te sturen. Recenter is daar de mogelijkheid om via Flickr, Facebook en Twitter content op de schermen te plaatsen aan toegevoegd.

Door het gebruik van tags die door de exploitant van het scherm gekozen zijn bij je foto's op Flickr of in je tweets op Twitter kan jouw content op het scherm belanden. Voor adverteerders is dit interessant omdat zij hun boodschappen kunnen laten ondesteunen met content uit sociale netwerken, zoals de afbeelding hierboven laat zien. Naast de Colgate-reclame zijn foto's en tweets te zien waar het woord "smile" in voorkomt. Voor bezoekers popconcerten en festivals is dit leuk omdat je door gebruik van de juiste tags jouw ter plekke gemaakte foto's en tweets met de andere bezoekers kunt delen.

Deze video laat zien hoe je een scherm aan kunt maken met Wiffiti.

Bron foto's: whitepaper van LocaModa en theweboutside op Flickr

donderdag 17 september 2009

Seminar "Urban Screens and Public Space" in Madrid


Op 28, 29 en 30 september vindt in het Medialab Prado in Madrid een seminar plaats met de titel "Urban Screens and Public Space". Drie belangrijke thema's tijdens het seminar zijn: Sociale participatie, data visualisatie en gaming en interactie.

Bron tekst: Website Medialab Prado
Bron foto Medialab Prado: Webagora op Flickr

dinsdag 15 september 2009

ProRail en publieke omroep NPS starten proef met SpoorTV

Spoorbeheerder ProRail en de NPS starten op dinsdag 15 september met proefuitzendingen van SpoorTV op de perrons van Leiden CS en een week later op Hilversum Noord, zo laat de NPS vandaag weten. SpoorTV biedt het laatste binnen- en buitenlandse nieuws, reisinformatie over bijvoorbeeld vertragingen en werkzaamheden, het weer, kunst & cultuur, evenementen en lokale geschiedenis. De uitzendingen duren 15 minuten en zijn zonder geluid. De blokken worden steeds herhaald en tweemaal daags ververst. Nieuws en reisinformatie worden continu geactualiseerd.

SpoorTV is een initiatief van ProRail, in samenwerking met de NPS, en is mede mogelijk gemaakt door de NOS en het Instituut voor Beeld Geluid. ProRail wil met SpoorTV het wachten op de trein veraangenamen en testen of SpoorTV bijdraagt aan een betere spreiding van reizigers op de perrons.

De NPS voert vanwege haar ruime aanbod op het gebied van kunst en cultuur, jeugd, informatie en geschiedenis de redactie van SpoorTV. NPS-directeur Joop Daalmeijer is blij met het nieuwe kanaal: “De NPS wil het publiek op alle mogelijke manieren bereiken en verrijken met haar programma’s. SpoorTV is een nieuw platform, dat bij een landelijke uitrol een groot bereik zal hebben. Onze betrokkenheid past dus goed bij onze missie en het is ook goed voor onze naamsbekendheid.”

De NOS levert 7 dagen per week, 24 uur per dag het laatste nieuws, sportnieuws en weerinformatie. In eerste instantie nog in de vorm van tekstberichten met foto's. Daarnaast loopt er permanent een ticker in beeld met de laatste Teletekst Headlines. Het nieuws van de NOS en ProRail wordt continue ververst, de rest van de inhoud tweemaal daags. Om de wachtende reiziger een zo interessant mogelijke uitzending te bieden, gaat ProRail ook samenwerken met musea, charitatieve instellingen, gemeenten en spoorpartners.

Proef
Op Leiden CS komen acht schermen te hangen op de perrons waar reizigers staan te wachten op de treinen naar Haarlem, Schiphol, Amsterdam en Den Haag. Op Hilversum Noord komt op beide perrons één scherm te hangen. De proef gaat drie maanden duren. Op basis van de uitkomsten wordt besloten of SpoorTV op meerdere stations in Nederland wordt ingevoerd. De proef wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en valt binnen het actieplan Groei op het Spoor, onderdeel Kwaliteitsverbetering Perrons.


Tekst integraal overgenomen van: www.publiekeomroep.nl

zaterdag 12 september 2009

Kleur de openbare ruimte

Inwoners van Doetichem kunnen de openbare ruimte kleuren door hun emotionele gesteldheid via internet te delen met de D-toren.

D-toren is een kunstwerk van twaalf meter hoog. Het is gemaakt in opdracht van de gemeente Doetinchem door beeldend kunstenaar Q.S. Serafijn en architekt Lars Spuybroek/NOX-Architekten. D-toren meet emoties door middel van een vragenlijst. De vragenlijst bevat in totaal 360 vragen. Om de twee dagen worden via de site vier vragen toegestuurd die door een groep inwoners van Doetinchem worden beantwoord. Bijvoorbeeld: 'Bent u gelukkig met uw partner?' Antwoord: heel erg - ja - een beetje - nee - absoluut niet - niet van toepassing. Elk antwoord levert een score op. Als de overheersende emotie "liefde" is kleurt de toren rood, geel staat voor angst, blauw voor geluk en groen voor haat. Via de webcam kun je een actueel beeld krijgen van de overheersende emotie. Een selecte groep inwoners die zich vrijwillig heeft ingeschreven beantwoordt de vragen. De toren en de bijbehorende website is in gebruik van 2004 tot en met 2011.

Dit doet me denken aan de website www.wefeelfine.org, die gevoelens visualiseert op basis van voorkomens van de zinsnede "I feel" of "I am feeling" in blogs van mensen van over de hele wereld. Zinnen waarin deze zinsnede voorkomt worden opgeslagen en gescand op een lijst van 5000 woorden die gevoelens uitdrukken zoals "fine", "hungry" en "tired". Hier vindt de visualisatie alleen niet plaats in de openbare ruimte maar op de website.

Een andere stad waar burgers de openbare ruimte konden kleuren was Brussel. Daar staat het gebouw van Dexia, dat over de gehele buitengevel is voorzien van LED-verlichting.

Sinds de financiële crisis is aangebroken wordt de verlichting van het gebouw nog maar tien minuten per avond gebruikt. Daarvoor zijn er diverse projecten geweest waarbij mensen in de straat de kleuren op het bankgebouw konden beïnvloeden.

In het project Touch konden mensen via een touch screen in de buurt van het gebouw zelf een ontwerp maken voor een kleurenpatroon voor het gebouw. Rond de jaarwisseling van 2007 naar 2008 kon je uit jouw naam de beste wensen voor 2008 op het gebouw laten zien door een sms te sturen dankzij het project Tower to the People.

Bron foto's: freekmoog en Lab[au] op Flickr

donderdag 10 september 2009

Digital Signage in ziekenhuizen


Op DigitalSignageToday.com zijn allerlei gratis whitepapers te vinden over digital signage. Om de papers te kunnen downloaden is registratie verplicht. Eén van de populairste whitepapers gaat over digital signage in ziekenhuizen.

Bron foto: Whitepaper over digital signage in ziekenhuizen

maandag 7 september 2009

Impressie van het CASZUIDAS Urban Screen Festival

Dit weekend heb ik de tweede dag van het CASZUIDAS Urban Screen Festival bezocht. Het festival was geheel gewijd aan video(kunst) en film en speelde zich af rond het veertig vierkante meter grote beeldscherm dat permanent bij de noordelijke uitgang van station Amsterdam Zuid staat.

Het was een winderige zaterdag, met af en toe een bui. De plastic klapstoelen die de bezoekers konden gebruiken waaiden weg als er niemand op zat. Het aantal bezoekers hield niet over, ik schat zo'n zeventig mensen toen ik het festival zaterdag in de namiddag bezocht. Maar de kunst die op het scherm te zien was maakte veel goed. Hier volgt een impressie van een aantal van de werken die ik bekeken heb in de vorm van een serie korte fragmenten.

Standard Time van Mark Formanek: 70 timmermannen hebben 24 uur lang iedere minuut een "digitale" klok laten verspringen.



Kapitaal van Studio Smack: Deze video geeft een duidelijk beeld van de enorme hoeveelheid visuele stimuli waar we dagelijk aan blootgesteld worden.



Freude van Thomas Daschan: Een snelle stroom van visuele associaties gevormd door een opeenvolging van gedigitaliseerde beelden.

zondag 6 september 2009

Symposium "Moving images in public life"


Gisteren werd als onderdeel van het eerste CASZUIDAS Urban Screen Festival een symposium gehouden met als titel "Moving images in public life". Het symposium vond plaats in het restaurant van Amsterdam Bright City aan de Claude Debussylaan vlak bij station Amsterdam Zuid. Het symposium begon met korte presentaties van Paul Harrison (videokunstenaar uit Bristol), Susanne Jaschko (onafhankelijk curator uit Berlijn), Jeroen Boomgaard (onder andere lector Kunst en Openbare Ruimte aan de Rietveldacademie)en Ergün Erkocu (Architect en oprichter/eigenaar van Concept0031 in Den Haag). Daarna volgde een debat.

Een belangrijk deel van het debat ging over het scherm aan de zuidas (CASZUIDAS) waarbij het festival zich afspeelde. Er werd gediscussieerd over of het een goed idee is om een dergelijk scherm in een gebied met veel kantoorgebouwen neer te zetten. Wat draagt het eigenlijk bij aan de manier waarop mensen de zuidas ervaren? Er volgde een aantal negatieve geluiden. Voorbijgangers zouden het scherm nauwelijks waarnemen. Dit heeft onderzoek CASZUIDAS ook uitgewezen. Toch bleken er tijdens korte interviews met voorbijgangers tijdens het onderzoek veel mensen te zijn die zich minstens één kunstwerk in veel detail wisten te herinneren.

Er werd geopperd dat interactiemogelijkheden met het scherm en live-uitzendingen van belangrijke gebeurtenissen zoals de inauguratie van Obama meer betrokkenheid bij het scherm kunnen opleveren. Van iemand die zelf werkt in één van de kantoorgebouwen aan de zuidas kwam een positief geluid. De kunst op het scherm vervult volgens hem een belangrijke rol. Het biedt mensen die het druk hebben met hun werk afleiding en vaak ook reden om zich te verbazen. Het kantorengebied heeft volgens hem nog geen ziel. Kunst op verschillende plekken zou de zuidas volgens hem kunnen helpen een ziel te krijgen.

De verbindende potentie van het scherm is ook een aantal keer aan bod geweest. De omgeving van het scherm zou een ontmoetingsplek kunnen worden, vooral als de content op het scherm uitnodigt om samen iets te doen. De aanwezige kunstenaars voelden er overigens niets voor interactieve kunst te gaan maken. Zij maken videokunst om uitsluitend naar te kijken en wilden dat graag zo houden. Eén van de kunstenaars gaf ook aan zelf nooit behoefte te zullen hebben interactie te hebben met anderen via zo'n scherm. Daar konden meer aanwezigen zich in vinden.

Verder kwam aan bod dat een dergelijk scherm beter in een achterstandwijk neergezet kon worden. Je geeft zo bewoners van dit soort wijken een kans kennis te maken met kunst en een laagdrempelige plek om wijkgenoten te ontmoeten. Sommige aanwezig vonden dit betuttelend. En ook het "opvrolijken" van het leven van saaie kantoormensen werd bij nader inzien door veel mensen betuttelend gevonden.

Het was een interessant debat. Het bood niet direct pasklare oplossingen om schermen als CASZUIDAS succesvol te benutten, maar het gaf wel een beeld van de potentie van dergelijke schermen.

woensdag 2 september 2009

MediaLab en urban screens



Op Idealize vertelt Gijs Gootjes van de Hogeschool van Amsterdam over de activiteiten van het MediaLab op het gebied van urban screens en urban projections. Aan bod komen onder andere de urban projection op 28 mei 2009 waar ik in een eerdere post over schreef en een plan om met studenten voor de museumnacht op 7 november 2009 in TrouwAmsterdam aan de Wibautstraat urban screens te ontwikkelen die reageren op de omgeving. Sensoren, interactie via mobiele telefoons en gaming zouden hierbij een rol gaan spelen.

Grote telefoon


Nog een klein dagje kun je de HTC Hero op groot formaat uitproberen. In abri's in Amterdam aan het Leidseplein en in Utrecht aan de Potterstraat kun je een goede indruk krijgen van de grafische interface van dit nieuwe toestel van HTC. JCDecaux Innovate heeft een touch screen in de posterkast geïntegreerd waarmee voorbijgangers een simulatie van de HTC Hero kunnen bedienen. De campagne duurt van 26 augustus tot en met 2 september.

Bron: Nationaal Adviesbureau Buitenreclame

dinsdag 1 september 2009

Lichtstad

Dit najaar kan Eindhoven tien dagen lang met recht de lichtstad genoemd worden. Van 6 tot en met 15 november vormt de binnenstad voor het vierde jaar op rij het decor van GLOW. Deze openluchttentoonstelling bestaat uit toegepaste lichtkunst en design op stads-iconen en op unieke locaties.

De werken die te zien zijn zijn ontwikkeld door kunstenaars en designers uit binnen- en buitenland. In de werken spelen onder andere sensoren, interactie met voorbijgangers, animatie en projectietechnieken een belangrijke rol.

Op internationaal niveau sluit GLOW aan bij lichtfestivals zoals Lichtrouten (Lüdenscheid), Fête des Lumières (Lyon), Le Festival Arbres et Lumières (Geneve), Radiance: The Glasgow Festival of Light (Glasgow) en Luzboa (Lissabon).

Bron tekst: beamlog.nl en www.gloweindhoven.nl

Bron foto's: www.gloweindhoven.nl