dinsdag 3 maart 2009

De VPRO-gids over de opmars der schermen

Twee weken lang gaat het in de VPRO-gids over beeldschermen.

Deel 1 (in gids 8, 21 t/m 27 februari 2009) besteedt met name aandacht aan de redenen waarom deze schermen ineens overal opduiken. De belangrijkste redenen zijn volgens auteur Hans van Wetering de geringe omvang en het geringe gewicht van plasma- en LCD-schermen, waardoor de schermen gemakkelijk overal opgehangen kunnen worden. En het feit dat de schermen niet zoveel meer kosten speelt natuurlijk mee.

Maar ook nieuwe inzichten uit de reclamewereld spelen een rol: narrowcasting werkt beter dan broadcasting. Televisiekijkers zappen veel en hebben bovendien vaak digitale videorecorders waarmee ze de reclames eenvoudig over kunnen slaan. Verder zijn televisie-uitzendingen gericht op een breed publiek. Marktonderzoek toont aan dat driekwart van de beslissingen in de winkel genomen worden. Adverteerders doen er dus verstandiger aan zendtijd in de winkel te kopen. Een voordeel voor de winkelier is dat de schermen zouden zorgen voor een eigentijdse winkelbeleving. In gemeentehuizen, bibliotheken etc. draait het niet om de reclame. Hier bieden de schermen de organisaties zelf de kans zich tot de burger te richten. En het voordeel voor burger is dat hij vermaakt wordt tijdens het wachten. Nadeel voor de burger is dat hij niet om de beelden heen kan. Het valt psychologisch te verklaren waarom dit zo is. Mensen kunnen bewegende beelden en plotselinge volumeveranderingen domweg niet ontwijken. "Orienting response" heet dit verschijnsel.

Deel 1 wordt afgesloten met een paar secties over interactiviteit. Burgers kunnen bewust, bijv. door middel van een touchscreen, en onbewust, bijv. door middel van een smart camera, invloed uit kunnen oefenen op het beeldscherm. Dit is een interessant onderwerp, dat ook in dit blog nog regelmatig aan bod zal komen.

Deel 2 (in gids 9, 28 februari t/m 6 maart) gaat in op de content die op de schermen te zien is. Aan bod komen City Media Rotterdam, MoskeeTV en McDonald's-TV. In Rotterdam is het doel om reizigers op metrostation Beurs te laten zien wat een interessante stad Rotterdam is en wat er allemaal te doen is. Reclame maakt slechts 30 procent uit van het totale contentaanbod. De content wordt afgestemd op het dagdeel en de doelgroep die er dan komt. Op woensdagmiddag wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met kinderen.

Ook in moskeeën waar MoskeeTV draait is de verhouding 30 procent reclame, 70 procent overige content. Die overige content bestaat uit informatie van organisaties zoals gemeenten en de Kamer van Koophandel. Dit soort instanties is bijzonder geïnteresseerd in het medium door de specifieke doelgroep.

De schermen bij McDonald's zijn gericht op winstmaximalisatie. De schermen zijn van Librium-TV. Deze organisatie verzorgt ook de inhoud: met name reclame met een tickertape onderin beeld met nieuwsberichten.

Naast nieuwe partijen als Librium-TV investeren ook oudere organisaties zoals de Volkskrant en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in het nieuwe medium. Volgens Michel Mol van de NPO moeten ze wel, omdat het publiek niet toeneemt maar het aantal kanalen en media wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten