zondag 22 maart 2009

Digitaal versus hard copy


Mensen kijken langer naar digitale reclames dan naar standaard reclameposters. Dat toont een recent onderzoek op het London Bridge Station aan.

Het gaat om een onderzoek met reclameborden waarop apparatuur bevestigd is die kan meten hoeveel mensen naar een reclamebord kijken en hoe lang ze dat doen. Het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van het “audience measurement system” van Trumedia.

Het bleek niet alleen zo te zijn dat mensen 60 procent langer naar digitale reclameborden keken, er keken ook nog eens twee keer zoveel voorbijgangers naar een digitaal scherm dan naar een lichtpanel met "ouderwetse" poster.

De verschillen waren – niet helemaal onverwacht - nog veel groter als in de digitale reclames gebruik gemaakt werd van eenvoudige animaties. Dit zal aan ‘the orienting response’ liggen, een verschijnsel dat ik al eerder noemde in een bericht op 3 maart 2009.

Vergelijkbare onderzoeken die eerder uitgevoerd werden in Frankrijk en de Verenigde Staten leverden ongeveer dezelfde resultaten op.

Maar waarom mensen meer en langer kijken naar digitale reclames die niet bewegen dan naar een lichtpanel met een poster wordt mij niet duidelijk. Zal het met de beeldkwaliteit te maken hebben? Met de lichtsterkte zou het ook te maken kunnen hebben, maar de poster werd getoond op een verlicht paneel. Ik neem aan dat het licht van dat paneel zoveel mogelijk is afgestemd op de lichtsterkte van het digitale bord. Vreemd dat de onderzoekers daar geen uitspraken over doen.

Bronnen: nabbnet.nl en dailydooh.com
Bron foto: Ford commercial 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten