dinsdag 21 april 2009

Schaduwspel



In 2001 stond er op het Schouwburgplein in Rotterdam een aantal weken een installatie van kunstenaar Rafael Lozano-Hemmer. Door 's avonds in het donker felle lampen vanaf straatniveau schuin omhoog te laten schijnen werden schaduwen van voorbijgangers op de witte muren van de Pathé-bioscoop geworpen. In deze schaduwen werden bewegende portretten van mensen zichtbaar. V2_ en Las Palmas waren betrokken bij dit project in Rotterdam.

Ik kwam er laatst achter dat deze installatie in de afgelopen jaren meerdere malen hergebruikt is. Eind vorig jaar stond de installatie bijvoorbeeld op Trafalgar Square in London (zie website van de kunstenaar). Een verschil met het oorsponkelijke project in Rotterdam is dat de projecties tegenwoordig in schaduwen op de grond en niet op de muur geprojecteerd worden.

Het bovenstaande filmpje is vrij lang, meer dan negen minuten. Het is zeker het bekijken waard omdat het in redelijk detail uitlegt hoe de installatie werk.

Ik vind deze installatie bijzonder interessant omdat zij mensen uitlokt contact met elkaar te zoeken. Mensen zijn geneigd in groepjes samen te werken om een grotere schaduw te creëren en zo een grotere projectie tot stand te brengen. De grootte van de projectie wordt namelijk aangepast aan de grootte van de schaduw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten