dinsdag 15 december 2009

Zeeuws bedrijf maakt 3D projecties



Het Zeeuwse bedrijf NuFormer Digital Media maakt mooie 3D projecties op gebouwen, bijvoorbeeld voor evenementen, productlanceringen en adverteren. Op de website vertelt het bedrijf dat investeringen in projecties duurzamer zijn dan je zou denken. Projecties worden, doordat ze zo bijzonder zijn, veelvuldig gefilmd en gefotografeerd en krijgen zo een tweede leven op het internet.

Bron: http://www.projectieopgebouwen.nl/

maandag 14 december 2009

Go for it!

Afgelopen zaterdag ben ik in Rotterdam Zuid naar de feestelijk lancering van Go-for-iT!-game geweest. Op verschillende locaties in de wijk Feyenoord zijn in de stoep tegels met LED-lampjes en sensoren geplaatst waar verschillende spellen mee gespeeld kunnen worden.

Je start het spel door een nummer te bellen dat op een roestvrijstalen stoeptegel bij het spel te vinden is. Vervolgens word je teruggebeld, krijg je muziek te horen en begint het spel. Het is de bedoeling zo swingend mogelijk, dus dansend op de muziek, de opdrachten uit te voeren. Je scores kun je terugvinden op de website: http://www.go-for-it-game.nl/.

Bij het spel in de video hieronder is het de bedoeling op de oranje lampjes te springen en de blauwe te vermijden. Op een echt swingende manier doen de personen die ik heb gefilmd het helaas niet.

donderdag 10 december 2009

The Fun Factor



Kun je mensen stimuleren te doen wat goed voor hen is of wat goed is voor het milieu? Wel als je ze iets heel leuks biedt, zo bleek de afgelopen maanden in Zweden. Daar werden mensen gestimuleerd om de trap te nemen door een piano van de trap te maken. En het bleek te werken. Veel meer mensen namen de trap dan voordat de trap en metamorfose had ondergaan.

Zoals de filmpjes hieronder laten zien lukte het ook mensen te stimuleren hun vuilnis in de vuilnisbak te gooien en hun glas in de glasbak. Heel erg nutig en bovendien hilarisch!







Bron: InspiringCities
Bron foto: kj.vogelius op Flickr

In de prijzen



Monster Media maakt al zeven jaar aantrekkelijke interactieve reclamecampagnes in de openbare ruimte. Ze begonnen met projecties op de vloer maar een aantal jaar geleden zijn ze overgestapt op verticale schermen en projecties. Monster Media heeft recent twee prijzen gewonnen met ESPN’s Monday Night Football en Oxygen’s Dance Your Ass Off TV show. Het gaat respectievelijk om de “Competition Winner: 2010 Interactive Annual” award van Communication Arts Magazine en de DIGI Award van The Digital Signage Show in New York.

Bron: DigitalSignageToday

dinsdag 8 december 2009

Talking frames



Om de dienst "Comes With Music" van Nokia in samenwerking met Hi te promoten zijn de toiletten van de Escape in Amsterdam en Club Riva in Rotterdam uitgerust met "talking frames". Ieder toilet herbergt een ander muziekthema. De muziek begint te spelen zodra de bewegingssensor in een "talking frame" detecteert dat er iemand is binnengekomen.

Met een Nokia-telefoon in combinatie met een ‘Comes With Music’ abonnement, kan de klant in de online Nokia Music Store één jaar lang gratis muziek downloaden.

zondag 22 november 2009

Flipperen

Pinwall | interactive facade pinball | urban screening from urbanscreen on Vimeo.

Het lijkt me geweldig om op deze flipperkast ter grootte van een flink gebouw te spelen. Als je met de bal een raam van het gebouw raakt verschijnt er een figuur voor het raam.

Bron: beamlog

woensdag 18 november 2009

Emotionele steden



In een eerder blogbericht beschreef ik een aantal installaties die mensen de mogelijkheid geven de openbare ruimte te beïnvloeden met hun humeur. Emotional Cities, waarover de video hierboven gaat, is ook zo'n installatie. Via internet kun je je humeur doorgeven door een keuze te maken uit zeven kleuren die staan voor verschillende emoties. Op de website kun je onder andere de emotionele staat van steden, landen en de wereld zien. In een paar steden, waaronder Stockholm, wordt permanenent de emotionele staat van de stad getoond door de gemiddelde kleur op grote gebouwen te projecteren. Deze video laat zien dat in Stockholm gedurende de wintermaanden van 2007/2008 veel groen en geel te zien was. Groen is een gemiddeld humeur, geel staat voor een net iets beter dan gemiddeld humeur. Niet slecht voor een stad die in deze periode zo donker is.

Een citaat over Emotional Cities van de maker van de installatie, Erik Krikortz:
“Advertising dominates the public space, points at our shortcomings and tells us what we need in order to feel good. Our economy is an ‘economy of deficiency’, based entirely on dissatisfaction. Through this light installation, the city’s denizens can demonstrate collectively how they feel, using Stockholm’s largest projection surface.”

Bron: sensingarchitecture

dinsdag 17 november 2009

Virtuele straathoek

Met Virtual Street Corners worden buurten met verschillende sociaal-economische achtergronden met elkaar verbonden. Dat gebeurt met behulp van een projectie op folie aangebracht op een raam van een etalage of huis en videoconferentietechnologie. Met Virtual Street Corners kunnen mensen uit verschillende buurten op afstand met elkaar spreken. Ook kunnen ze via de projectie informatie en nieuws lezen en creëren. In iedere deelnemende buurt wordt een moderator aangewezen. Er zullen live streams van de projecties te zien zijn op een website.

De projecties zijn vanaf 15 mei 2010 24 uur per dag te zien in op een aantal punten in Boston in de buurt van bushaltes.

Bron: dsinsights

donderdag 12 november 2009

Gevoelig



In het Centrum voor Kunst en Technology in Taipei is door studenten een kunstwerk ontwikkeld dat reageert op zijn omgeving. De installatie bestaat uit een touch table, een draadloos sensor-netwerk en tracking technologie. De kunstwerken op de tafel reageren bijvoorbeeld op de buitentemperatuur, het CO2-gehalte van de buitenlucht en bewegingen van mensen in het gebouw.

Meer informatie: http://www.cs.berkeley.edu/~tygar/papers/Creative.WSN.pdf

bron: beamlog

zaterdag 7 november 2009

Oude foto's

Multitouch Microsoft Surface: Cultural Heritage Browser from Jaap van de Geer on Vimeo.

Voor de biblioheek van Delft is een slimme applicatie ontwikkeld die gebruik maakt van foto's en filmpjes uit het stadsarchief. Met behulp van je bibliotheekpas die "weet" waar je woont en welke boeken je geleend hebt worden gepersonaliseerde beelden uit het archief gehaald.

woensdag 4 november 2009

1935



Al in de jaren 30 waren er bewegende lichtreclames. Dit onthaastende filmpje laat zien hoe ze werken en hoeveel moeite het onderhoud van deze vaak gigantische reclames kost. De onderhoudsmedewerkers zijn ware trapezekunstenaars.

Bron: mediaachitecture.org

maandag 2 november 2009

Inspiring cities

Afgelopen donderdag heb ik in Amsterdam een "Inspiring Night" bijgewoond. Deze avond werd georganiseerd door Inspiring Cities. Doel was om nieuwe augmented reality toepassingen te verzinnen voor Layer. Impressies van deze avond zijn te vinden op het blog van Waag Society en het blog van Inspiring Cities.

vrijdag 30 oktober 2009

Hand from above

In Liverpool worden mensen bij bosjes van straat geplukt als ze langs het Big Screen van de BBC lopen. Voorbijgangers worden gefilmd en weergegeven door het scherm en af en toe verschijnt er een grote hand in beeld die mensen kietelt, optilt of in dwergen verandert, tot grote hilariteit van de omstanders. Duidelijk een applicatie die grote invloed heeft op de sfeer in de openbare ruimte, tenminste voor een tijdje. Het geluid dat de hand maakt als hij mensen kietelt zal de omwonenden overigens bijzonder snel gaan irriteren vermoed ik.

Hand from Above from Chris O'Shea on Vimeo.

maandag 26 oktober 2009

Oeroeg op de Multitouch-tafel

[persbericht]

Ruim 20 bibliotheken in het hele land laten hun bezoekers de komende maand in beeld en geluid kennismaken met het boek Oeroeg van Hella Haasse én met een nieuw technisch snufje: de multitouch tafel.

Nieuwe technologie
De multitouch tafel is een tafel met een ingebouwd aanraakscherm dat hypergevoelig op je vingers reageert. Je kunt er beelden razendsnel mee manipuleren: ze naar je toe trekken, ze groter maken en er filmpjes mee activeren bijvoorbeeld en dat alles met meerdere mensen tegelijk.

Speciaal voor Nederland Leest is er in de archieven van Beeld en Geluid, het Filmmuseum, het Nationale Archief én het privé archief van Hella S. Haasse een schat aan materialen bij elkaar gezocht en geschikt gemaakt voor de multitouch tafel. Deze Nederland-Leesttafel zal in oktober en november in 21 Nederlandse bibliotheken te zien zijn. In zestien daarvan staat de tafel als een tijdelijk voorproefje en vijf bibliotheken zijn al in het bezit van een multitouch tafel.

Over Nederland Leest
Tijdens de landelijke campagne Nederland Leest wordt iedereen uitgenodigd met elkaar in discussie te gaan over één bepaald boek. Dit jaar is dat Oeroeg, het romandebuut van Hella S. Haasse (1918). Oeroeg is een indrukwekkende roman over vriendschap en cultuurverschillen, tegen de achtergrond van de complexe periode van dekolonisatie. Leden van openbare bibliotheken krijgen Oeroeg van 23 oktober tot en met 20 november cadeau, zolang de voorraad strekt.

Beeld & geluid in de bieb
De Nederland-Leesttafel biedt een voorproefje van hoe bibliotheken de komende jaren beeld- en geluidsmateriaal tot leven gaan brengen. Via het project Beelden voor de Toekomst (www.beeldenvoordetoekomst.nl) worden 137.200 uur video, 22.510 uur film, 123.900 uur audio en 2,9 miljoen foto's van Beeld en Geluid in Hilversum, het Filmmuseum en het Nationaal Archief gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt, onder meer via bibliotheken.

[einde persbericht]

De Nederland-Leesttafel is te zien en te voelen in Hoogeveen(23-30 okt), Almere Stad (23-30 okt), Leiden (23-30 okt), de Maastrichter vestiging Malpertuis (23-30 okt) , Groningen (30 okt-6 nov), Zwolle (30 okt-6 nov), Den Helder (30 okt-6 nov), Weert (30 okt-6 nov), Sneek (6-13 nov), Veenendaal (6-13 nov), Hoorn (6-13 nov), Giessen (6-13 nov), Assen (13-20 nov), Amersfoort (13-20 nov), Hilversum (13-20 nov) en Nijmegen (13-20 nov) en tussen 23 oktober en 20 november in Rotterdam, Middelburg, Den Haag, Huizen / Laren / Blaricum en Delft.

zondag 25 oktober 2009

Zandanimatie



In het televisieprogramma "Ukraine's got talent" was dit jaar iemand met en heel bijzonder talent te zien. Als dit soort beelden (live of niet) in de openbare ruimte vertoond worden zal dat zeker veel aandacht voor het scherm opleveren.

Bron: zicht.nl

Onrustige nacht

Disturb me - Brussels from Thepopcornmakers on Vimeo.

In The White Hotel in Brussel is een kamer waar ieder geluid dat je maakt wordt vertaald in beelden. Er hangt een microfoon die de geluiden opvangt en een beamer die gekleurde bollen over het plafond, de achterkant van het bed en de nachtkastjes laat stuiteren. De installatie, die terecht de naam "Disturb Me" heeft gekregen, is gemaakt door ThePopcornMakers.

Bron: dsinsights

zaterdag 24 oktober 2009

Hugo in Brazilië

Interacieve reclame levert veel aandacht op van voorbijgangers. Dat zegt een marketing manager van Trinanda Media, de organisatie die voor Hugo Boss een interactieve campagne maakte. De campagne is ontwikkeld met behulp van GestureTek, een systeem dat bewegingen van voorbijgangers herkent en er op reageert met bijpassende animaties en special effects. De campagne is momenteel te zien in winkelcentra in São Paulo. Een impressie is te vinden op DigitaSignageToday.com.

donderdag 15 oktober 2009

Klimaat



In de openbare ruimte discussiëren over het klimaat. Daar werden burgers in de Deense stad Aarhus in maart 2009 toe uitgedaagd. Het project van het Digital Urban Life onderzoekscentrum, JCDecaux en de gemeente Aarhus bestond uit twee onderdelen: Climate on the Wall en Co2nfession/Co2mmitment. Climate on the Wall was een mediafacade met een soort "koelkastpoëzie" waarbij voorbijgangers woorden konden selecteren om uitspraken over het klimaat te vormen (zie video hieronder). Co2nfession/Co2mmitment bestond uit een cabine met een videocamera en een aantal abri's met beeldschermen in he centrum van Aarhus. In de cabine konden mensen voor een videocamera bekentenissen doen over hun slechte gewoonten met betrekking tot het klimaat en beloften doen voor verbetering. De bekentenissen en beloften werden vervolgens vertoond in de abri's.

Onderzoek wees uit dat op de installaties zelf niet veel discussie ontstond. Wel leidde de content op de installaties tot informele gesprekken over het klimaat tussen omstanders. Zoals ik in een eerdere post al schreef kunnen urban screens dus dienen als gespreksstof.



bron: themobilecity.nl en digitalurbanliving.dk

maandag 12 oktober 2009

Van slooppand tot mediafacade

's Werelds grootste mediafacade staat sinds kort in Leverkusen in Duitsland. Farmaceutisch bedrijf Bayer heeft een gebouw dat gesloopt zou worden voorzien van 5.6 miljoen LED-lampjes. Het is bedoeld als communicatiemiddel voor Bayer maar ook als attractie voor de regio. De hoogte van het gebouw is ongeveer 120 meter.

De onderstaande video's laten achtereenvolgens de mediafacade in gebruik en in aanbouw zien.





Bron: YouTube

vrijdag 9 oktober 2009

ICT en sociale interactie in de publieke ruimte



Deze video beschrijft een onderzoek van de universiteit van Pennsylvania naar de invloed van mobiele apparaten zoals mobiele telefoons, PDAs en MP3-spelers op sociale interacties in de publieke ruimte. In het ondezoek wordt gebruik gemaakt van filmmateriaal van verschillende publieke ruimtes uit de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw. Om het onderzoek uit te kunnen voeren worden op locaties waarvan oud filmmateriaal beschikbaar is nieuwe beelden gemaakt om een vergelijking te kunnen maken tussen heden en verleden.

Het doel van het onderzoek is om te achterhalen of mensen tegenwoordig eenzamer of geïsoleerder zijn dan vroeger. Daarom wordt al het filmmateriaal bekeken om vast te stellen hoeveel mensen alleen, in tweetallen of in groepen lopen, hoeveel oogcontact ze maken etcetera.

Het onderzoek gaat niet over public screens. Zoals ik in eerdere posts al beschreef zouden public screens wel eens een vorm van ICT kunnen zijn die de sociale interactie in publieke ruimtes zou kunnen verhogen, mits de content goed gekozen wordt.

dinsdag 6 oktober 2009

Car configurator

Audi Car Configurator on Surface @ IAA 2009 from Neue Digitale / Razorfish on Vimeo.

Met deze applicatie is het mogelijk de Audi A4 van je keuze te bekijken, in de juiste kleur en met de juiste velgen, voordat je hem koopt.

Razorfish heeft samen met Realtime Technology AG deze applicatie voor Microsoft Surface ontwikkeld. In september 2009 was de applicatie te zien op de autobeurs IAA in Frankfurt.

Bron: emergingexperiences.com

zondag 4 oktober 2009

Duurzaam buiten spelen


In opdracht van het in Amsterdam gevestigde ontwerpbureau Reggs heeft student Industrieel Product Ontwerpen Simon van Anken een duurzame speelobject ontworpen. Het speelobject is een interactief LED scherm met aanrakingsgevoelige sensoren, waarmee de spelers eenvoudige computerspellen kunnen spelen of digitaal kan worden getekend.

Energie voor het spel wordt opgewekt door middel van vier steppers met ingebouwde generatoren die rondom het scherm staan opgesteld. Hiermee is het speelobject geheel zelfvoorzienend in energieverbuik.
Taco Schmidt, design manager bij Reggs: ‘Op dit moment is de grootste concurrent van het buitenspelen de digitale wereld voor kinderen die binnenshuis via het internet wordt aangeboden. Om deze kinderen toch meer buiten te laten bewegen en plezier aan te bieden ontwikkelen we producten met een vergelijkbare interactieve interface maar dan voor de buitenruimte en door de spelers zelf van energie voorzien.’

Het duurzaam speelobject is ontworpen vanuit Reggs’ visie op product-ontwikkeling. Producten vertegenwoordigen meer dan alleen een economische waarde; producten kunnen een relevante maatschappelijke meerwaarde hebben op het gebied van bijvoorbeeld milieu- en energievraagstukken. Reggs is een ontwerpbureau dat samen met klanten en partners duurzame producten ontwikkelt. Jop Timmers, sr. design consultant bij Reggs : ‘We proberen kinderen en ook volwassenen bewust te maken van het feit dat energie inspanning kost en normaal gesproken opgewekt moet worden. We creëren dit bewustzijn door spelers zelf energie te laten genereren voor hun spel door te bewegen. Door steeds meer energie op te wekken kunnen weer andere spellen worden gespeeld.’

Reggs is op dit moment met diverse partijen in gesprek om het product verder te realiseren.

Het persbericht hierboven is integraal overgenomen van ontwerppers.nl.

Het bijzondere aan dit speelobject is dat het mensen van meerdere generaties uitnodigd mee te doen. Ouders krijgen lichaamsbeweging en komen in contact met anderen als ze hun kinderen helpen door stroom op te wekken voor de interactieve tafel.



Overige bronnen: idealize.nl en reggs.nl

donderdag 1 oktober 2009

Applaus!


In deze video die ik vorige week van CBS Outdoor kreeg is te zien dat reizigers in de stationshal op Utrecht CS in januari 2009 gingen applaudiseren op het moment dat Obama zijn eed aflegde. In een eerdere blogpost schreef ik al eens over deze live-uitzending van de inauguratie van Obama op het grote beeldscherm in de stationshal. Het is mooi om te zien dat mensen die samen naar zo'n hisorische gebeurtenis kijken anders reageren dan mensen thuis. Tenminste, ik kan me niet voorstellen dat er veel mensen voor hun eigen televisie hebben zitten applaudiseren tijdens de eed.

dinsdag 29 september 2009

Pong spelen op het stadhuis

Blinkenlights Stereoscope Toronto Documentation Video from Tim Pritlove on Vimeo.

In 2001 werd het "Haus des Lehrers" aan de Alexanderplatz in Berlijn omgetoverd tot een interactieve mediafacade, waar je spelletjes op kon spelen. Het "scherm" bestond uit mat geschilderde ramen met halogeenverlichting erachter. Ieder raam representeerde een pixel. Niet een scherm met een erg hoge resolutie dus... In oktober 2008 deed project Blinkenlights het onder de naam Stereoscope nog eens dunnetjes over in Toronto. De bovenstaande video laat onder andere zien hoe voorbijgangers met behulp van hun mobiele telefoon een spelletje Pong kunnen spelen op de gevel van het stadhuis van Toronto.

Bron: blinkenlights.net

zondag 27 september 2009

Bioscoop in een bushokje

Philips introduceert met de Cinema 21:9 het eerste televisietoestel ter wereld met dezelfde breedbeeldverhouding als in de bioscoop (21:9). In een campagne in samenwerking met JCDecaux vestigt Philips de aandacht op dit tv-toestel.

JCDecaux Innovate heeft onder andere twee Abri’s op prominente plekken in de Utrecht voorzien van een Philips Cinema 21:9 toestel. Aan weerskanten van het bioscoopscherm zijn ‘nooduitgangen’ geplaatst, zoals vaak het geval is in bioscoopzalen.

Met deze introductiecampagne speelt Philips tevens in op een evenement dat sterk tot de verbeelding spreekt bij de doelgroep: het Filmfestival, dat van 23 september tot en met 2 oktober wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. De locaties zijn strategisch gekozen en bevinden zich allemaal langs de toevoerroutes naar en de directe omgeving van de Jaarbeurs, langs de Potterstraat en het Lucas Bolwerk.

De Abri’s met speciale Cinema-uiting zijn van woensdag 23 september tot en met woensdag 1 oktober te zien in Utrecht.

Bron tekst en foto: jcdecaux.nl en nabbnet.nl

vrijdag 25 september 2009

Nu.nl in het groot


Nu.nl en CBS Outdoor werken sinds 1 september samen. Het nieuws van Nu.nl is te volgen op het digitale Alive-scherm van CBS Outdoor op Utrecht CS. Het nieuws wordt in thematische blokken getoond, bijvoorbeeld algemeen nieuws, sport, entertainment en opmerkelijke berichten. Elk blok duurt ongeveer één minuut en is opgebouwd uit drie tot vier nieuwsitems. De journaals worden ondertiteld en vier keer per dag ververst. Tussen de blokken door worden commercials uitgezonden. Breaking news is te volgen via een tickertape aan de onderkant van het scherm.

Bron tekst: Reclameweek.nl
Bron foto: cbsoutdoor.nl

maandag 21 september 2009

Nijmegen visueel


In Nijmegen hebben kunstenaars samen met bewoners van Nijmeegse wijken kunstwerken gemaakt. De resultaten zijn tussen 4 september en 4 oktober 2009 te zien op beeldschermen in winkeletalages, bibliotheken en op diverse andere locaties door de hele stad.

Nijmegen Visueel is een initiatief van stichting Pink Sweater Productions die in samenwerking met kunstenaars, bewoners, wijkplatformen, MKB, woningbouwcorporaties, gemeente en culturele organisaties dit project realiseert.

Tussen december 2008 en juli 2009 hebben er activiteiten in de wijken plaatsgevonden waaruit kunstproducties zijn ontstaan. Dit waren fotoreportages,video’s (animatie) maar ook muurschilderingen en beeldende objecten.

Een plattegrond op de website van Nijmegen Visueel, die ook hierboven weergegeven is, toont waar de beeldschermen te zien zijn.

zaterdag 19 september 2009

Wiffiti


Beeldschermen in de openbare ruimte komen pas echt tot leven als voorbijgangers en toeschouwers er invloed op kunnen uitoefenen.

Met Wiffiti van LocaModa was het al een aantal jaren mogelijk om in cafés, scholen en publieke ruimtes smsjes naar beeldschermen te sturen. Recenter is daar de mogelijkheid om via Flickr, Facebook en Twitter content op de schermen te plaatsen aan toegevoegd.

Door het gebruik van tags die door de exploitant van het scherm gekozen zijn bij je foto's op Flickr of in je tweets op Twitter kan jouw content op het scherm belanden. Voor adverteerders is dit interessant omdat zij hun boodschappen kunnen laten ondesteunen met content uit sociale netwerken, zoals de afbeelding hierboven laat zien. Naast de Colgate-reclame zijn foto's en tweets te zien waar het woord "smile" in voorkomt. Voor bezoekers popconcerten en festivals is dit leuk omdat je door gebruik van de juiste tags jouw ter plekke gemaakte foto's en tweets met de andere bezoekers kunt delen.

Deze video laat zien hoe je een scherm aan kunt maken met Wiffiti.

Bron foto's: whitepaper van LocaModa en theweboutside op Flickr

donderdag 17 september 2009

Seminar "Urban Screens and Public Space" in Madrid


Op 28, 29 en 30 september vindt in het Medialab Prado in Madrid een seminar plaats met de titel "Urban Screens and Public Space". Drie belangrijke thema's tijdens het seminar zijn: Sociale participatie, data visualisatie en gaming en interactie.

Bron tekst: Website Medialab Prado
Bron foto Medialab Prado: Webagora op Flickr

dinsdag 15 september 2009

ProRail en publieke omroep NPS starten proef met SpoorTV

Spoorbeheerder ProRail en de NPS starten op dinsdag 15 september met proefuitzendingen van SpoorTV op de perrons van Leiden CS en een week later op Hilversum Noord, zo laat de NPS vandaag weten. SpoorTV biedt het laatste binnen- en buitenlandse nieuws, reisinformatie over bijvoorbeeld vertragingen en werkzaamheden, het weer, kunst & cultuur, evenementen en lokale geschiedenis. De uitzendingen duren 15 minuten en zijn zonder geluid. De blokken worden steeds herhaald en tweemaal daags ververst. Nieuws en reisinformatie worden continu geactualiseerd.

SpoorTV is een initiatief van ProRail, in samenwerking met de NPS, en is mede mogelijk gemaakt door de NOS en het Instituut voor Beeld Geluid. ProRail wil met SpoorTV het wachten op de trein veraangenamen en testen of SpoorTV bijdraagt aan een betere spreiding van reizigers op de perrons.

De NPS voert vanwege haar ruime aanbod op het gebied van kunst en cultuur, jeugd, informatie en geschiedenis de redactie van SpoorTV. NPS-directeur Joop Daalmeijer is blij met het nieuwe kanaal: “De NPS wil het publiek op alle mogelijke manieren bereiken en verrijken met haar programma’s. SpoorTV is een nieuw platform, dat bij een landelijke uitrol een groot bereik zal hebben. Onze betrokkenheid past dus goed bij onze missie en het is ook goed voor onze naamsbekendheid.”

De NOS levert 7 dagen per week, 24 uur per dag het laatste nieuws, sportnieuws en weerinformatie. In eerste instantie nog in de vorm van tekstberichten met foto's. Daarnaast loopt er permanent een ticker in beeld met de laatste Teletekst Headlines. Het nieuws van de NOS en ProRail wordt continue ververst, de rest van de inhoud tweemaal daags. Om de wachtende reiziger een zo interessant mogelijke uitzending te bieden, gaat ProRail ook samenwerken met musea, charitatieve instellingen, gemeenten en spoorpartners.

Proef
Op Leiden CS komen acht schermen te hangen op de perrons waar reizigers staan te wachten op de treinen naar Haarlem, Schiphol, Amsterdam en Den Haag. Op Hilversum Noord komt op beide perrons één scherm te hangen. De proef gaat drie maanden duren. Op basis van de uitkomsten wordt besloten of SpoorTV op meerdere stations in Nederland wordt ingevoerd. De proef wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en valt binnen het actieplan Groei op het Spoor, onderdeel Kwaliteitsverbetering Perrons.


Tekst integraal overgenomen van: www.publiekeomroep.nl

zaterdag 12 september 2009

Kleur de openbare ruimte

Inwoners van Doetichem kunnen de openbare ruimte kleuren door hun emotionele gesteldheid via internet te delen met de D-toren.

D-toren is een kunstwerk van twaalf meter hoog. Het is gemaakt in opdracht van de gemeente Doetinchem door beeldend kunstenaar Q.S. Serafijn en architekt Lars Spuybroek/NOX-Architekten. D-toren meet emoties door middel van een vragenlijst. De vragenlijst bevat in totaal 360 vragen. Om de twee dagen worden via de site vier vragen toegestuurd die door een groep inwoners van Doetinchem worden beantwoord. Bijvoorbeeld: 'Bent u gelukkig met uw partner?' Antwoord: heel erg - ja - een beetje - nee - absoluut niet - niet van toepassing. Elk antwoord levert een score op. Als de overheersende emotie "liefde" is kleurt de toren rood, geel staat voor angst, blauw voor geluk en groen voor haat. Via de webcam kun je een actueel beeld krijgen van de overheersende emotie. Een selecte groep inwoners die zich vrijwillig heeft ingeschreven beantwoordt de vragen. De toren en de bijbehorende website is in gebruik van 2004 tot en met 2011.

Dit doet me denken aan de website www.wefeelfine.org, die gevoelens visualiseert op basis van voorkomens van de zinsnede "I feel" of "I am feeling" in blogs van mensen van over de hele wereld. Zinnen waarin deze zinsnede voorkomt worden opgeslagen en gescand op een lijst van 5000 woorden die gevoelens uitdrukken zoals "fine", "hungry" en "tired". Hier vindt de visualisatie alleen niet plaats in de openbare ruimte maar op de website.

Een andere stad waar burgers de openbare ruimte konden kleuren was Brussel. Daar staat het gebouw van Dexia, dat over de gehele buitengevel is voorzien van LED-verlichting.

Sinds de financiële crisis is aangebroken wordt de verlichting van het gebouw nog maar tien minuten per avond gebruikt. Daarvoor zijn er diverse projecten geweest waarbij mensen in de straat de kleuren op het bankgebouw konden beïnvloeden.

In het project Touch konden mensen via een touch screen in de buurt van het gebouw zelf een ontwerp maken voor een kleurenpatroon voor het gebouw. Rond de jaarwisseling van 2007 naar 2008 kon je uit jouw naam de beste wensen voor 2008 op het gebouw laten zien door een sms te sturen dankzij het project Tower to the People.

Bron foto's: freekmoog en Lab[au] op Flickr

donderdag 10 september 2009

Digital Signage in ziekenhuizen


Op DigitalSignageToday.com zijn allerlei gratis whitepapers te vinden over digital signage. Om de papers te kunnen downloaden is registratie verplicht. Eén van de populairste whitepapers gaat over digital signage in ziekenhuizen.

Bron foto: Whitepaper over digital signage in ziekenhuizen

maandag 7 september 2009

Impressie van het CASZUIDAS Urban Screen Festival

Dit weekend heb ik de tweede dag van het CASZUIDAS Urban Screen Festival bezocht. Het festival was geheel gewijd aan video(kunst) en film en speelde zich af rond het veertig vierkante meter grote beeldscherm dat permanent bij de noordelijke uitgang van station Amsterdam Zuid staat.

Het was een winderige zaterdag, met af en toe een bui. De plastic klapstoelen die de bezoekers konden gebruiken waaiden weg als er niemand op zat. Het aantal bezoekers hield niet over, ik schat zo'n zeventig mensen toen ik het festival zaterdag in de namiddag bezocht. Maar de kunst die op het scherm te zien was maakte veel goed. Hier volgt een impressie van een aantal van de werken die ik bekeken heb in de vorm van een serie korte fragmenten.

Standard Time van Mark Formanek: 70 timmermannen hebben 24 uur lang iedere minuut een "digitale" klok laten verspringen.



Kapitaal van Studio Smack: Deze video geeft een duidelijk beeld van de enorme hoeveelheid visuele stimuli waar we dagelijk aan blootgesteld worden.



Freude van Thomas Daschan: Een snelle stroom van visuele associaties gevormd door een opeenvolging van gedigitaliseerde beelden.

zondag 6 september 2009

Symposium "Moving images in public life"


Gisteren werd als onderdeel van het eerste CASZUIDAS Urban Screen Festival een symposium gehouden met als titel "Moving images in public life". Het symposium vond plaats in het restaurant van Amsterdam Bright City aan de Claude Debussylaan vlak bij station Amsterdam Zuid. Het symposium begon met korte presentaties van Paul Harrison (videokunstenaar uit Bristol), Susanne Jaschko (onafhankelijk curator uit Berlijn), Jeroen Boomgaard (onder andere lector Kunst en Openbare Ruimte aan de Rietveldacademie)en Ergün Erkocu (Architect en oprichter/eigenaar van Concept0031 in Den Haag). Daarna volgde een debat.

Een belangrijk deel van het debat ging over het scherm aan de zuidas (CASZUIDAS) waarbij het festival zich afspeelde. Er werd gediscussieerd over of het een goed idee is om een dergelijk scherm in een gebied met veel kantoorgebouwen neer te zetten. Wat draagt het eigenlijk bij aan de manier waarop mensen de zuidas ervaren? Er volgde een aantal negatieve geluiden. Voorbijgangers zouden het scherm nauwelijks waarnemen. Dit heeft onderzoek CASZUIDAS ook uitgewezen. Toch bleken er tijdens korte interviews met voorbijgangers tijdens het onderzoek veel mensen te zijn die zich minstens één kunstwerk in veel detail wisten te herinneren.

Er werd geopperd dat interactiemogelijkheden met het scherm en live-uitzendingen van belangrijke gebeurtenissen zoals de inauguratie van Obama meer betrokkenheid bij het scherm kunnen opleveren. Van iemand die zelf werkt in één van de kantoorgebouwen aan de zuidas kwam een positief geluid. De kunst op het scherm vervult volgens hem een belangrijke rol. Het biedt mensen die het druk hebben met hun werk afleiding en vaak ook reden om zich te verbazen. Het kantorengebied heeft volgens hem nog geen ziel. Kunst op verschillende plekken zou de zuidas volgens hem kunnen helpen een ziel te krijgen.

De verbindende potentie van het scherm is ook een aantal keer aan bod geweest. De omgeving van het scherm zou een ontmoetingsplek kunnen worden, vooral als de content op het scherm uitnodigt om samen iets te doen. De aanwezige kunstenaars voelden er overigens niets voor interactieve kunst te gaan maken. Zij maken videokunst om uitsluitend naar te kijken en wilden dat graag zo houden. Eén van de kunstenaars gaf ook aan zelf nooit behoefte te zullen hebben interactie te hebben met anderen via zo'n scherm. Daar konden meer aanwezigen zich in vinden.

Verder kwam aan bod dat een dergelijk scherm beter in een achterstandwijk neergezet kon worden. Je geeft zo bewoners van dit soort wijken een kans kennis te maken met kunst en een laagdrempelige plek om wijkgenoten te ontmoeten. Sommige aanwezig vonden dit betuttelend. En ook het "opvrolijken" van het leven van saaie kantoormensen werd bij nader inzien door veel mensen betuttelend gevonden.

Het was een interessant debat. Het bood niet direct pasklare oplossingen om schermen als CASZUIDAS succesvol te benutten, maar het gaf wel een beeld van de potentie van dergelijke schermen.

woensdag 2 september 2009

MediaLab en urban screens



Op Idealize vertelt Gijs Gootjes van de Hogeschool van Amsterdam over de activiteiten van het MediaLab op het gebied van urban screens en urban projections. Aan bod komen onder andere de urban projection op 28 mei 2009 waar ik in een eerdere post over schreef en een plan om met studenten voor de museumnacht op 7 november 2009 in TrouwAmsterdam aan de Wibautstraat urban screens te ontwikkelen die reageren op de omgeving. Sensoren, interactie via mobiele telefoons en gaming zouden hierbij een rol gaan spelen.

Grote telefoon


Nog een klein dagje kun je de HTC Hero op groot formaat uitproberen. In abri's in Amterdam aan het Leidseplein en in Utrecht aan de Potterstraat kun je een goede indruk krijgen van de grafische interface van dit nieuwe toestel van HTC. JCDecaux Innovate heeft een touch screen in de posterkast geïntegreerd waarmee voorbijgangers een simulatie van de HTC Hero kunnen bedienen. De campagne duurt van 26 augustus tot en met 2 september.

Bron: Nationaal Adviesbureau Buitenreclame

dinsdag 1 september 2009

Lichtstad

Dit najaar kan Eindhoven tien dagen lang met recht de lichtstad genoemd worden. Van 6 tot en met 15 november vormt de binnenstad voor het vierde jaar op rij het decor van GLOW. Deze openluchttentoonstelling bestaat uit toegepaste lichtkunst en design op stads-iconen en op unieke locaties.

De werken die te zien zijn zijn ontwikkeld door kunstenaars en designers uit binnen- en buitenland. In de werken spelen onder andere sensoren, interactie met voorbijgangers, animatie en projectietechnieken een belangrijke rol.

Op internationaal niveau sluit GLOW aan bij lichtfestivals zoals Lichtrouten (Lüdenscheid), Fête des Lumières (Lyon), Le Festival Arbres et Lumières (Geneve), Radiance: The Glasgow Festival of Light (Glasgow) en Luzboa (Lissabon).

Bron tekst: beamlog.nl en www.gloweindhoven.nl

Bron foto's: www.gloweindhoven.nl

vrijdag 28 augustus 2009

Meer OV-reizigers dankzij innovatieve abri's?

De landelijke reizigersorganisatie voor het openbaar vervoer, ROVER, zou binnenkort graag innovatieve voorzieningen voor reizigers zien langs buslijnen en op treinstations.

In een blogpost die ik in juni 2009 plaatste, schreef ik over de futuristische, interatieve Eyestop abri's die in Florence geplaatst gaan worden. In een bericht op de website van ROVER van 31 juli 2009 staat dat ROVER vindt dat de Eyestop het wachten kan veraangenamen en het openbaar vervoer aantrekkelijker kan maken. In de Telegraaf geeft een woordvoerster aan dat ROVER zo snel mogelijk met de NS, stadsbesturen en openbaar vervoerbedrijven om de tafel wil om de mogelijkheden te bespreken om dit concept naar Nederland halen.

dinsdag 25 augustus 2009

Smileys langs de snelweg

In een eerdere blogpost schreef ik over emotionally intelligent signage. Borden en beeldschermen zouden een positieve bijdrage kunnen leveren aan de gemoedstoestand van voorbijgangers. Ik geloof daar wel in. Zeker na de ervaring die ik vlak na mijn vakantie had op de A1 in de buurt van Hengelo. Daar staan langs de weg een aantal borden die je het gevoel geven dat er met je meegeleefd wordt als je vertraging oploopt omdat er aan de weg gewerkt wordt. Als je de borden een paar keer gepasseerd bent neemt het effect af, maar het blijft aardig dat de smileys (zie afbeeldingen hierboven) je op de hoogte houden over hoeveel kilometer je het oponthoud gehad hebt.

zondag 23 augustus 2009

Video-advertentie op papier



Binnenkort verschijnt in de Verenigde Staten het eerste papieren tijdschrift met video-advertenties. Niet te geloven! Het lijkt wel een Harry Potter film. Heel veel heeft het niet met beeldschermen in de openbare ruimte te maken, behalve als je je tijdschrift toevallig in de openbare ruimte leest natuurlijk, maar ik vond het gewoon te bijzonder om het hier niet te vermelden.

Het gaat om het vakblad Entertainment Weekly. De septembereditie van het tijdschrift bevat lcd-displays met een dikte van 2,7 millimeter die de grootte hebben van een schermpje van een mobiele telefoon met een resolutie van 320 bij 240 pixels. De schermpjes in Entertainment Weekly worden ingezet voor advertenties.

In oktober 2008 had het Amerikaanse tijdschrift Esquire een primeur met een display van elektronisch inkt op zijn cover. De video hierboven geeft een impressie van hoe dit er uit zag. In een ander filmpje op YouTube wordt de technologie achter de elektronische inkt letterlijk blootgelegd.

Bronnen: bright.nl en BBC news

vrijdag 21 augustus 2009

Beeldschermen op Lowlands


Vandaag is in Biddinghuizen Lowlands begonnen. Natuurlijk staan daar op meerdere plekken grote schermen. Twee hiervan wil ik er uit lichten.

Ten eerste staat er op Lowlands een "bouwkeet" van het Stedelijk Museum. De Bouwkeet (zie foto's) is een mobiel paviljoen dat gebruikt wordt voor workshops, performances, lezingen, discussies en spreekuren. De keet reist normaal door Amsterdam en strijkt neer op pleinen en in parken in verschillende stadsdelen. Buurtbewoners kunnen binnenstappen voor een kop koffie, vragen stellen aan museummedewerkers, ideeën en gedachten achterlaten en actief meedoen aan het programma. De keet bevindt zich dit weekend voor één keer buiten Amsterdam. Bij die keet staat een groot scherm waar iedere nacht tijdens de "Silent Night" (tussen 24.00 en 3.oo uur) de beste videokunst van het Stedelijk te zien is.

Ten tweede heeft nrc.next een groot scherm neergezet in next.café. Drie dagen lang zullen op Lowlands experts, zoals oud minister van Defensie Joris Voorhoeve en acteur Waldermar Torenstra, de discussie aangaan met de bezoekers van Biddinghuizen over vijf speciaal voor het festival geselecteerde politieke thema’s. Wie het debat niet zelf aan wil gaan kan in het next.café terecht voor een koptelefoon en een groot scherm waarop het debat gevolgd kan worden.

Bronnen tekst: nrcnext.nl en stedelijkindestad.nl
Bronnen foto's: debouwkeet en chyara

dinsdag 18 augustus 2009

Wereldwijde lancering Layar

Gisteren vond de wereldwijde lancering van Layar plaats. Layer is een mobiele augmented reality-vinding van het Nederlandse bedrijf SPRX-Mobile. Ook NOS-nieuws besteedde er aandacht aan (zie video hieronder).

Met Layar kun je het beeld dat de camera van je mobiele telefoon geeft van de directe omgeving combineren met internetdata. Bedrijven kunnen een eigen ‘layar’ aanmaken waarbij ze de omgeving die op het scherm te zien is, kunnen verrijken met extra informatie. Funda en ING hebben dit bijvoorbeeld inmiddels gedaan en de ANWB kondigde vorige week aan dit te gaan doen.



Bron: nos.nl, Molblog en Emerce

donderdag 13 augustus 2009

Holograms that you can feel



Hologram technology has been making progress by leaps and bounds lately.

Not so long ago, during a presentation at InfoComm09 in Orlando (June 15-19, 2009), a transatlantic duet was sung using 3D holographic technology (see for more information this article on the Reuters web site and this video).

More recently, last week at the SIGGRAPH conference in New Orleans, a solution for holograms with tactile feedback was presented. A team of researchers at the University of Tokyo has developed a display that lets users "touch" objects that appear to float in front of them.

The display uses low-energy ultrasound to create "pressure fields". The advantage of the ultrasound waves over pressurized air is that they can take on closed, localized shapes. In this way, even the shape of a 3D objects can be simulated. The video above shows how is works. More background information can befound in this paper.

Source: Fastcompany.com

dinsdag 11 augustus 2009

Two Urban Screen gatherings in Amsterdam

The first CASZuidas Urban Screen Festival will take place on September 4th and 5th 2009. The Festival will be held in the surroundings of the urban screen in the south of Amsterdam just outside the railway station Amsterdam Zuid. The program brings among other things movies and art presentations and a symposium on moving images in public life. On Friday the program starts at 5 pm an ends around midnight. On Saturday activities are planned from 1 pm until 11 pm.

On December 4th 2009 Urban Screens 09 will take place in Amsterdam. Urban Screens is a series of events and seminars that has been organized around the theme of outdoor display screens (LED signs, plasma screens, projection boards, information terminals as well as intelligent architectural surfaces) in urban areas. It supports the idea of using public space as a platform for creation and cultural exchange, strengthening the local economy and encouraging public discussion. Urban Screens 09 will update, draw upon and bring together the themes considered in the previous events in Amsterdam 2005, Manchester 2007 and Melbourne 2008. It will consist of a book launch at the TrouwAmsterdam in Amsterdam and present a program involving guest speakers. The event is currently in development and more information will be available in September. The conference will be organised by the Institute of Network Cultures in Amsterdam and NAi in Rotterdam.

Source picture: Urban Screens 08 web site

zondag 9 augustus 2009

Unusual bus shelters

During the past months I wrote about interesting or remarkable bus stops on several occasions. Bus stops are becoming more and more interactive, intelligent, eco-friendly etcetera. This article on www.trendhunter.com describes fifteen unusual bus shelters, some of which I already described on this blog (see under the tag "abri's")

zaterdag 11 juli 2009

Colourful coral around your beer

Anemone :: a social interactive bar installation (teaser) from Michel Jansen on Vimeo.

The past couple of days you could grow coral on the bar of Media Art Café Berlijn in Enschede in the Netherlands.

Students of the University of Twente recently demonstrated the results of their research into "emergent entertainment". An installation consisting of a camera, a beamer and a computer was set up in Media Art Café Berlijn. From July 7th until July 10th an interactive underwater world was projected onto the bar.

By means of the camera the system called Anemone can register what happens on the bar. Around glasses that are placed on the bar a colourful coral reef emerges. This reef starts to attract all kinds of underwater life. With their hands people at the bar can either take care of or disturb the underwater world. Parts that are well taken care of look wonderful and attract even more life. Neglected parts slowly die.

I tried the system without any prior knowledge. After a short period of trial and error it becomes quite clear what the point of the game is.

One of the ideas behind the installation is to stimulate contact between the people at the bar. During the past days the students that developed the system studied how people at the bar used the system. I am curious about their conclusions on what the installation can do for contacts between people around the bar. If I can lay hands on these conclusions I will report on them on this blog.

On the Dutch-Belgian border

Literally on the Dutch-Belgian border, a company is located that develops and produces electronic displays.

Last week I visited Q-Lite, a Belgian company that produces all kinds of electronic displays: from score boards to full-colour graphic displays. I was given a guided tour. It was surprising to see that behind the offices and the show room there was a spacious production hall full of people busy with small led lamps and aluminium housings. I would have guessed that the actual production would take place somewhere in Asia.

The most impressive product I saw in the factory was a mobile screen. It is a led screen built into a trailer that can be easily transported and set up.

The company is located in the Flemish enclave Baarle Hertog in the south of the Netherlands. Actually, part of the production hall is located in the Netherlands. On the floor of the factory a line indicates where the border runs.

Source images: Website Q-Lite and my own pictures

zondag 5 juli 2009

Hot!

Op de luchthaven van Brussel hangen sinds kort een interactief scherm opgebouwd uit 42 tv-schermen waarop de energie van de reizigers in beeld wordt gebracht. Warmtecamera's registreren de warmte van de reizigers die op de lopende band de schermen passeren. Deze campagne van Famous voor Electrabel is gerealiseerd in samenwerking met JCDecaux Innovate.

Een filmpje over het scherm is te vinden op YouTube.

vrijdag 3 juli 2009

Als je niet kijkt...

In Hamburg is in abri's een poster van Amnesty International te zien die verandert op basis van blikken van omstanders. Als er niemand kijk is er een afbeelding te zien van een man die zijn vrouw mishandeld. Als iemand zijn blik op de poster richt verandert de poster met een ingebouwde, lichte vertraging en zien de man en de vrouw er ineens relatief gelukkig uit.

Voor deze campagne over huiselijk geweld wordt gebruik gemaak van een "eye tracking" camera om vast te stellen of er iemand naar de poster kijkt.

De campagne, die bedoeld is om mensen alerter te maken op huiselijk geweld laat mensen direct het verborgen karakter van huiselijk geweld beleven.

Snelweg-memory


In de omgeving van Amsterdam kun je snelweg-memory spelen. Op reclamemasten van Interbest langs de snelweg staan bijvoorbeeld Spaanse pepertjes, waskijpers of knopen afgebeeld. De bedoeling is dat je in de buurt van Amsterdam het andere pepertje of de andere knoop of wasknijper vindt. De winnaar mag een week lang gratis adverteren op een reclamemast van Interbest.

Het spel kan gespeeld worden van 29 juni tot en met 12 juli. Op de website kun je testen of je goed onthouden hebt op welke plek welke afbeelding staat.

Doordat de reclamemasten iedere week door zo'n 4 miljoen mensen gepasseerd worden zou dit memoryspel mee kunnen dingen naar de titel "grootste memoryspel". Interbest heeft dan ook een aanvraag ingediend bij het Guinness Book of Records.

Uit dit filmpje op nu.nl zou je op kunnen maken dat de winnaar van een week gratis adverteren waarschijnlijk niet voor een echte reclame zal kiezen, maar eerder voor een persoonlijke boodschap.

zondag 28 juni 2009

3D-advertenties in Nederlandse supermarkten

Sinds vorige week maakt een aantal 3D-Displays een ronde langs Nederlandse supermarkten. Op de displays is een 3D-commercial rondom de wereldwijde "Pepsi Footvolley" campagne te zien.

In opdracht van Vrumona converteerde Zero Creative een Pepsi commercial, die ook op tv te zien is, naar 3D. Vrumona is de producent en bottelaar van Pepsi in Nederland. Diverse objecten uit de commercial vliegen letterlijk het beeldscherm uit, richting het winkelend publiek. Dit bijzondere effect is een echte aandachtstrekker. Het 3D-beeld is goed zichtbaar zonder dat kijkers een 3D-brilletje nodig hebben. Het Nijmeegse Zero Creative is gespecialiseerd in 3D-belevingen en maakt hiervoor o.a. interactieve realtime 3D-presentaties.

Bron foto en tekst: HD Nieuws

Ontmoetingen in de openbare ruimte

Hoe kun je met behulp van beeldschermen in de openbare ruimte zorgen voor onverwachte ontmoetingen tussen mensen?

Dat was de vraag die Novay eind vorig jaar een aantal studenten van de HKU in Hilversum voorlegde. Eén van de concepten die de studenten verzonnen was een beeldscherm in de vorm van een spiegelende wand bij het type lopende banden dat je bijvoorbeeld op luchthavens of op metrostations tegenkomt.

Het scherm reageert met beelden zodra iemand op de lopende band stapt. De afbeeldingen hierboven laten bijvoorbeeld zien hoe er een duif op het hoofd van iemand die op de band stapt gaat zitten. Als deze persoon de duif wegjaagt gaat deze op het hoofd van de dichtstbijzijnde persoon zitten. Dit kan tot contact tussen de verschillende mensen op de band leiden.

Voor de gevallen waarin iemand alleen op de band staat bedachten de studenten een meisje dat op de leuning komt zitten en een interactief verhaal vertelt (zie afbeelding hieronder) met de lengte van een ritje op de lopende band.

Het concept is tot nu toe niet geïmplementeerd. Een scherm van een dergelijke lengte is momenteel een serieuze investering. Het businessmodel van een dergelijk scherm is waarschijnlijk lastig rond te krijgen zelfs als het ook gebruikt wordt voor advertenties.